A SuliX testközelből
2005/12/01 15:07
3252 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Egyre többet hallunk és látunk a magyar fejlesztésű SuliX és SuliXerver disztribúciókról. Mostani cikkünkben e szoftverek mögött álló fejlesztők egyikét kérdeztük.

Néhány héttel ezelőtt egy konferencián "kaptuk el" Fehér Csabát, a SuliXerver egyik fejlesztőjét, és ez alkalomból kértük meg, mutassa be fejlesztői oldalról e megoldásokat.

- Mikor és miért kezdtetek bele a SuliXerver fejlesztésébe? Nincs már elég disztribúció a piacon?
- 2004 végén, hosszas előkészítés és tapasztalatszerzés után vágtuk bele a SuliXerver elkészítésébe. Nem csak azért készítettük, mert szerveroldali "partnert" akartunk csinálni a már létező és népszerű SuliXnak, hanem időközben kiderült, hogy óriási igény lenne a magyar oktatási intézményekben egy olyan szerver operációs rendszerre, amely könnyen, gyorsan és egyszerűen konfigurálható, telepíthető, rengeteg funkcióval rendelkezik. Elsősorban olyan iskoláknak szántuk, amelyekben valamilyen ok miatt nincs "guru" rendszergazda, de önálló szervert szeretnének üzemeltetni szinte az összes felmerülő feladat ellátására. A visszajelzések alapján bátran állíthatjuk, hogy nem lőttünk bakot: nem csak Magyarországról, hanem számos környező országból is érdeklődnek megoldásunk iránt, érkeznek megkeresések, ötletek a fejlesztéssel kapcsolatban.
- Ezek szerint eléggé jól tudtátok, milyen problémákkal néz szembe egy rendszergazda...
- Így van, jó néhány évig én is a rendszergazdák keserű kenyerét ettem, fejlesztőként pedig azon dolgozom, hogy hasznos segédeszközt juttassunk a rendszeradminisztrátorok kezébe. Természetesen az ő véleményüket is kikérjük a fejlesztési folyamatok során.- Mit találnak vonzónak a felhasználók, mi az, ami ütőképessé teszi a SuliXervert?
- A rengeteg Linux-változat között nincs olyan, amely kifejezetten iskoláknak készült volna, iskolai környezetben használható szolgáltatásokkal. A SuliXerver integráltan tartalmaz mindent, amely egy oktatási intézmény informatikai rendszerének működtetéséhez szükséges. Fukciói közül kiemelném a központi beléptető és autentikációs modult, amely mind Linux, mind Windows kliensek kezelésére alkalmas; levelezőrendszere képes spam- és vírusszűrésre, a felhasználói és egyéb könyvtárak kezelésénél felhasználói kvótarendszer állítható be, proxy-szerverként is megállja a helyét, továbbá egy nagyszerűen használható webes csoportmunka-szoftvert is tartalmaz. Mindezeken túl webes felületen keresztül menedzselhető minden összetevője, így akár otthonról is belenyúlhatunk a rendszerbe, ha a - szintén beépített - grafikonos állapotjekzőkön keresztül problémát látunk. A felhasználók oldaláról nézve pedig vonzó a tökéletesen magyarul kommunikáló felhasználói felület.
- Van-e olyan része, amely iskola-specifikus?
- A SulIXerver egyik legnépszerűbb szolgáltatása - igaz, a diákok ezt nem osztják... - a webes felületen keresztül letiltható és engedélyezhető internetelérés, melyet akár termenként is tudunk szabályozni, akár alkalmanként, akár előre definiált időpontokban is. Nem elhanyagolható szempont, hogy tökéletesen fel van készülve a Közhálós kapcsolatra, így trükközésre, egyéb konfigurálásra nincs szükség, a telepítésnél beállíthatjuk a kapcsolódás típusát.
- Ha jól tudom, a SuliXerver nem ingyenes.
- Inkább azt mondanám, hogy a teljeskörű megoldás nem ingyenes. A SuliXerver Média Kit bármelyik iskola számára gyártási és szállítási áron megrendelhető. Ami ehhez képest többlet, az az előfizetés. Az előfizetés megvásárlásával azonban nem csak egy dobozt kap az illető iskola, hanem magyar dokumentációt, telefonos és e-mailes terméktámogatást, azonnal használható SuliX klienseket, az előfizetés pedig intézményre és nem gépszámra szól. A felhasználók, illetve regisztrált iskolák webes fórumon oszthatják meg tapasztalataikat, és az általunk naprakészen tartott tudásbázist olvashatják. Úgy érezzük, hogy ennyi hozzáadott szolgáltatásért érdemes pénzt kiadni. E véleményünket az a 13, az ország minden pontján elhelyezkedő referenciaiskola is osztja, akikkel napi kapcsolatban állunk a fejlesztés során.
- Sokakban felvetődik a kérdés, vajon érdemes-e elköteleznünk magunkat egy gyártó mellett?
- Nézd, a SuliXerver Linux alapú, a Linux szinte minden komponense pedig GPL licencű. Magától értetődik, hogy ez a SuliXerverre is igaz. Ha valakinek tehát kedve támad módosítani, bőviíteni benne ezt-azt, megteheti, nem korlátozza őt semmi, ha pedig egyszer megszűnne a SuliXerver általunk történő fejlesztése, a továbbfejlesztéséhez csak bátorság kell...- Mi lesz a következő lépés? Mit tesztek bele a SuliXerverbe?
- Az eddigi változatok frissítésekor elkerülhetetlen volt az újratelepítés. Ezt sikerült kiküszöbölnünk, így a jövőben egy egyszerű frissítési folyamat segítségével naprakésszé varázsolhatjuk rendszerünket. A külföldi igényekre alapozva gondolkodunk egyéb nyelvi változatok elkészítésén is, valamint tervezzük a mobil eszközökkel való kapcsolatot és az osztálynapló, valamint az elektronikus ellenőrzőkönyv funkciók magvalósítását. Az iskolában meglévő régebbi számítógépek újrahasznosításához pedig terminálszerver funciót is illesztünk a SuliXerverbe; ez "laborkörülmények között" már működik is.

További információk: http://www.sulix.hu

Béres László
beres.laszlo@sys-admin.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten