A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Simon Tamás
2003/06/30 17:18
778 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum a téli szünet után április elsején nyitott ki ismét. Idén a naptári ünnepekhez kapcsolódó rendezvények, a kétnapos fesztiválok és a gyermekek számára szervezett egésznapos programok mellett három tematikus programsorozatot indítanak, melyek közös címe: Az építkező ember. Először felderítik a ház környékét, az udvart, a melléképületeket, majd maga a házépítés következik, a falazóanyagoktól a meleget adó kályháig. Végül a lakás berendezésével zárják a programsorozatot.

A múzeum a skandináv és nyugat-európai szabadtéri kiállításokhoz képest megkésetten valósult meg. Ennek következtében viszont ki tudta kerülni a történetiség, az anyag- és szerkezethűség, az áttelepítés technikájának korábbi buktatóit, és ki tudta alakítani saját korszerű tudományos koncepcióját. Ebből a történeti-néprajzi hitelességet kell kiemelnünk.

A múzeum kialakításához kapcsolódó kutatások feltárták a magyar nyelvterület lakóháztípusait, azokat a táji variációkat, melyek a tizenhetedik-tizennyolcadik századtól kezdve öltöttek önálló formát, virágkorukat pedig a tizenkilencedik században érték el. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum lényegében e korszak és a századforduló idején domináns falusi, mezővárosi épületállomány legjellemzőbb táji változatait gyűjti össze.

Ellentétben például sok skandináv szabadtéri falumúzeummal, Szentendrén az épületeket be is rendezték. A házbeli tárgyak elrendezésével, csoportosításával szemléltetik a családi ünnepek belső eseményeit, a házban és a környékén végzett munkákat, az ételkészítést, a nyersanyagok feldolgozását.

A házbelső pontos és hagyományos kialakításával elért néprajzi hitelesség nem sokat érne azonban, ha magát a múzeumi települést nem úgy alakítanák ki, hogy minden benne legyen, ami a tizenkilencedik századi faluban megtalálható volt. A szakrális építményeket (templom, harangláb, kápolna, kálvária, szoborfülke, imaház), az oktatási intézményeket (iskola, óvoda), a közösséget szolgáló más egységeket (községháza, pásztorház, közkút, mosóház, tűzoltószertár, bolt, kocsma, postaállomás) egyaránt megtaláljuk Szentendrén. A múzeumot 1981-ben tudományos kutatóhellyé minősítették, ami a legjobb bizonyítéka, hogy a gyűjteményen dolgozó mintegy félszáz munkatárs hiteles munkát végzett.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten