A színpadon forgolódó múzsák
Farkas Judit
2007/11/06 19:03
926 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Nem kell irodalomtörténésznek lennünk, hogy belássuk: az igéző szemű és karizmatikus színművésznők minden korban nagy szívrablók voltak, és "áldozataik" között számos írónk és költőnk is szerepelt. Katona sem tudta kicselezni a sorsot.

Ilyenek voltak: Juhász Gyula, aki egész életében "örök Anná"-ját kereste (Sárvári Anna nagyváradi színésznő volt!), vagy Ady, akiben szintén mély nyomokat hagyott egy színi hölgy - csakhogy ezúttal költőnk egészségi állapotában: hiszen így, egy halálos öleléssel kapta meg Ady a szifiliszt. Katona József portréja Katona szerelme azonban egészen más természetű: keveset tudunk róla, hiszen a lény, ki szívébe zárta e nehéz és fájdalmas érzést, maga is rendkívül zárkózott, s diszkrét volt. A visszahúzódó, igen komoly fiatalembernek nehezen ment a szerelem kinyilvánítása: olyannyira, hogy az egyébként igen érzékeny Széppataki Róza sokáig nem is tudott a titkolt "érzeményről".

1813-ban végül elszánta magát Katona, s levelet írt az imádott lánynak. Levelében arra kérte hölgyét, hogy ha szíve nyitva állna hódolója előtt rózsaszín szalagot, míg ha elzárkózik akár egy találka elől is, feketét tűzzön. Hogy zárkózna-é Róza, vagy sem, nem tudhatjuk, hiszen a levelet Katona csak monogramjával látta el. A hallgatag fiatalember esélyeit mégis tökéletesen példázza a tény, hogy Rózának eszébe sem jut: esetleg különc ifjú pályatársát (Katona is játszott színpadon!) rejti a K és J betű. Így elmaradt a szalagtűzés és a várt beszélgetés is. Kecskeméti joggyakorlatát követően a Pestre visszatérő Katona a társulatban új névvel találkozik: Róza immár Déryné ifiasszony néven szerepel a színlapokon. A szívszakasztó eseményeken felindult Katona csak ekkor fedte fel a rejtélyes levélíró kilétét. Róza megdöbbent, de nem szólt.

Hihetnénk, a házasság áthághatatlan akadályként magasodhatott most már Katonánk elé. Tévedés lenne azonban azt hinni, hogy Déryné sírig tartó hűségfogadalmát véresen komolyan vette volna. Házassága nem volt szerelmi házasság: Déryvel való frigyét a társulat érdeke is megkívánta, hiszen tartottak attól, hogy egy "külsős" esetleg végleg "elrabolhatja" legsikeresebb dívájukat. Balsorsú házassága mellett persze akadt vigasztalója az ifjú asszonynak. A sors fintora talán, hogy Déryné leendő "vigasztalóját" maga Katona mutatta be a színésznőnek. Kecskeméti joggyakorlatát követően a Pestre visszatérő Katona a társulatban új névvel találkozik: Róza immár Déryné ifiasszony néven szerepel a színlapokon. A szívszakasztó eseményeken felindult Katona csak ekkor fedte fel a rejtélyes levélíró kilétét. Róza megdöbbent, de nem szólt.

Déryné Széppataki Róza

Bár vannak, akik szerint Bánk hű társa, Melinda egyes vonásaiban a nagy ideált idézi, azonban érdemes talán azt is megemlíteni, hogy a díva egy helyütt még feltűnik biztosan Katonánál, mégpedig a Rózsa, avagy a tapasztalatlan légy a pókok között c. darabjában. A darab kacér hősnője és az események elég egyértelműen a nagy csalódást okozó szerelmet és annak főszereplőjét mintázzák. Déryné a darab elolvasása után mindennemű kapcsolatot megszakított Katonával. A színésznő továbbá azt is elérte, hogy a darab életében nem került színpadra. Ősbemutatója csak 1929-ben lehetett Kecskeméten.

1833-ban, a Bánk bán kassai ősbemutatóján Déryné Széppataki Róza játszotta Melinda szerepét. A költő ekkor már három éve halott volt. Bár vannak, akik szerint Bánk hű társa, Melinda egyes vonásaiban a nagy ideált idézi, azonban érdemes talán azt is megemlíteni, hogy a díva egy helyütt még feltűnik biztosan Katonánál, mégpedig a Rózsa, avagy a tapasztalatlan légy a pókok között c. darabjában. A darab kacér hősnője és az események elég egyértelműen a nagy csalódást okozó szerelmet és annak főszereplőjét mintázzák.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten