A szóbeli források kritikája
Farkas Zoltán
2003/05/03 09:44
1903 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A szóbeli források a közelmúlt történetét kutatók fontos segítői, ám használatuk nagy óvatosságot és körültekintést kíván. Ehhez kíván segítséget nyújtani ez az írás.

A történelmi múltról szerzett, szóbeli forrásokon alapuló értesülések gyakran nagyon szubjektívek. Az íratlan hagyományok tanulmányozása közben érthetjük meg legkönnyebben, hogy a történelem valójában nem körülöttünk, hanem bennünk zajlik, így ahány ember, annyiféle történelem. Különösen óvatosnak kell lenni ezért a szóbeli visszaemlékezések esetében.

Soha nem szabad elfelejtenünk, hogy amit hallunk, az csupán az elbeszélő saját szempontjából igaz. Mindezt tovább bonyolítja az az időbeli távolság - gyakran több évtized -, amely az elbeszélt esemény és a visszaemlékezés elhangzása között húzódik. A visszaemlékezés forrásértékét szintén befolyásolja a kérdező és a visszaemlékező viszonya, aki ugyanarról az eseményről minden bizonnyal mást és máshogy fog elmondani például a saját unokája vagy a rádió riportere számára.

A szóbeli források forrásértékét ugyancsak jelentős mértékben befolyásolhatja, ha azok lejegyzésre kerülnek. Bárki írja is le az elhangzottakat, ha az nem jegyzőkönyvszerűen, szóról szóra történik (pl. bírósági eljárás keretében), akkor az utólagos szerkesztés, javítgatás lehetősége erősen hat a forrás tartalmára is. A szóbeli forrás mindig közvetlenül szól valakinek, ezért a beszélőt - tudatosan vagy tudattalanul - mindig vezérli valamilyen konkrét szándék szavai elhangzásakor. Az ilyen források felhasználása során ezt is figyelembe kell venni.

Feladatok

  1. Milyen tényezők befolyásol(hat)ják a szóbeli visszaemlékezések forrásértékét?
  2. Próbálj a múlt ugyanazon eseményéről (például születésedről) több visszaemlékezést összegyűjteni. Miben térnek el egymástól? Miért?

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten