A táblázatkezelő mint szimulációs eszköz
Zsigó Zsolt
2003/06/23 09:44
734 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A legtöbb felhsználó úgy gondolja, hogy bődületes programozói tudás kell ahhoz, hogy egy fizikai jelenséget szimulálni tudjunk. Hihetetlen, de igaz, egy táblázatkezelő segítségével is tudunk interaktív szimulációkat készíteni. Lássunk konkrét példát!

A szivárvány fizikája

A mellékelt Excel munkafüzet ( A szivárvány ) az alábbi három interaktív munkalapot tartalmazza, melyek bemutatják a fény esőcseppben történő törését és visszaverődését:
1. Elsődleges szivárvány
2. Másodlagos szivárvány
3. Szivárvány szög (amelynél a sugarak a leginkább koncentráltak)

A fenti munkalapokhoz tartozik egy-egy további munkalap, melyek az adatokat és az összefüggéseket tartalmazzák. Két optimalizálásra szolgáló munkalap is található. Ezeken az Excel Célérték-keresője (Solver) segítségével meghatározható a maximális és minimális eltérítési szög. Ezek okozzák az elsődleges, illeteve másodlagos szivárványt. Ezek után lehetőség nyílik a numerikus optimumok és a grafikusan kapott szögek összevetésére.

Hogyan használjuk a munkalapokat?

Először a Nézet menüben állítsuk be a Teljes képernyős megjelenítést. (Igény szerint érdemes kikapcsolni az oszlop és sor azonosítókat a Beállítások menüben.) Ha túl vagyunk ezeken, megszabadultunk több zavaró képernyős "díszítő elemtől".

Használjuk a függőleges görgetősávot a képernyő bal oldalán a beeső fény beesési szögének beállításhoz a munkalapokon olvasható utasításoknak megfelelően.

Az optimalizáló munkalapok használatához először adjuk hozzá a Solvert (Eszközök menü-Bővítménykezelő-Solver bővítmény).
( Az Interaktív Excel táblázat Nigel Greenwood munkája.)

Fordította: Jánossy Zsolt

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten