A táborszervezés speciális feladatai - III. rész
Ferenczi Anita
2004/01/19 10:26
2158 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A táborszervezéssel foglalkozó szakemberek sorozatunk harmadik részéből megtudhatják, milyen - higiéniára, biztonságra vonatkozó - tennivalóik akadhatnak a táborba induláskor, az utazás és a táborozás ideje alatt.

Tartalomvázlat
Tevékenységek a tábor lebonyolítása során
A, A gyülekezésnél
B, Az utazás során
C, A táborba érkezéskor, az első napon

A) A gyülekezés

Az elutazás napján természetesen rengeteg a tennivalónk. Ezért fontos, hogy az aznapi teendők előrelátó tervezésével, a feladatok arányos elosztásával készüljünk. A gyülekezés helyét úgy jelöljük ki, hogy a könnyen megközelíthető legyen, az utazók létszámának megfeleljen, és lehetővé tegye a biztonságos gyülekezést. A gyülekezés időpontja legalább fél órával az indulási időpont előtt legyen - még foglalt vonatszakasz illetve külön buszjárat esetén is. Mindenképpen a vezetők legyenek ott legkorábban.

A gyülekezésnél figyeljünk oda arra, hogy ideges kapkodás helyett a szülők felé is rendezett benyomást keltsünk! A gyerekek megérkezésekor rögzítsük a megérkezés tényét - ehhez névsorra lesz szükségünk. Akár rögtön a gyülekezésnél gyűjtsük be az egészségügyi lapokat, illetve a TAJ kártya másolatokat (ha megy orvos, ápoló, akkor Ő gyűjtse be!), esetleg ellenőrizzük egyes szükséges felszerelések meglétét.


B) Az utazás során

Az utazás során a biztonság mindennél előbbre való érdek. Az átszállások, a csoportos mozgás, a buszparkolókban történő mozgás megannyi veszélyhelyzet. Ilyenkor szigorú szabályozottságra van szükség, még a nagyobbak számára is. Átszállás esetén, hosszabb - rövidebb megállások után ellenőrizzük a létszámot!
Az útközbeni rosszullétekre készüljünk Daedalon tablettával!

C) A táborba érkezéskor, az első napon

1. A vezetők megérkezése a táborba
Amennyiben a vezetők létszáma lehetővé teszi, akkor érdemes egy vagy két vezetőnek a csoportnál korábban a táborban érkezni. Ez megkönnyíti és gördülékenyebbé teszi a tábor adminisztratív átvételével kapcsolatos tennivalókat. Minden simábban megy, ha a gyerekek még nem ácsorognak ott a tűző napon. Sajnos, a "forró váltások" miatt erre nem mindig nyílik lehetőség - ezért fontos az előzetes szervezés során pontosan rögzíteni, hogy mikor van lehetőség az átadás-átvételi eljárásra, mikor lehet elfoglalni a szobákat, illetve a közös helyiségeket.

A táborátvétel nem csupán egy gyors aláfirkantást jelent, hanem minden esetben tételes, leltár szerinti ellenőrzést. Ez nem bizalmatlanság - a táborátadás is hasonló körülmények között fog végbemenni, garantálva az anyagi felelősséget.

Ha az átadás-átvétel során bármiféle hiányosságot, az előzetes megállapodásoktól való eltérést, balesetveszélyes helyzetet észlelünk, akkor ezt minden körülmények között rögzítsük hivatalos jegyzőkönyvben, kitérve az azonnali intézkedés szükségességére.

Minden gyerektáborozást szolgáló helynek rendelkeznie kell elkülönített betegszobával, ezt is ellenőrizzük az átadás-átvétel során, és az első pillanattól kezdve gondoskodjunk róla, hogy más célra senki ne használja!

2. A részvevők megérkezése a táborba
A résztvevők megérkezése mindig örömteli, izgatottan várt pillanat. Igyekezzünk gyorsan, hatékonyan tevékenykedni, hogy a gyerekek lehető leghamarabb birtokba vehessék és kialakíthassák új élet-terüket. Ennek érdekében első feladat a szobák - lakóterek átvétele, amit kövessen kicsomagolás, ágyazás, díszítés - hiszen ez lesz az otthonuk a következő napokban. Meggyorsítja a menetet, ha szállásbeosztást előzetesen már elkészítettük.

Adminisztratív tennivalónk a végleges létszám ellenőrzése, ha szükséges az étkezési létszám, étkezés lemondása ÍRÁSBAN!

A gyerekek számára nem elég, hogy biztonságban legyenek. Biztonságuk csak akkor lehet maradéktalan, ha TUDJÁK is, hogy biztonságban vannak - ezt kell előkészíteni, és a helyszínen is magas szinten folyamatosan meggyőzni Őket erről! Az első perctől átlátható, tudható, érthető, elfogadott szabályok közötti életre van szükség. A szabályokat egyértelműen ismertetni kell a gyerekekkel. Nincsenek "kimondatlan" szabályok, nem építhetünk arra, hogy "ezt mindenkinek tudni kell", és arra sem, hogy "ez mindig így szokott lenni..." A gyerekek sokszor teljesen eltérő kulturális környezetből érkeznek - ezért fontos a tábor teljes területére és egész idejére vonatkozó egységes szabályrendszer ismertetése és tudatosítása.

Ügyeljünk rá, hogy életkoruknak és létszámuknak megfelelő módon alkalmas körülmények között történjen mindez. Lehetséges kisebb csoportokban több vezető által, témakörönként ismertetni -forgószínpad-szerűen és lehetséges egy közös tábornyitó keretében - de egyik se legyen túl hosszú!
Feltétlenül ismertetni kell:
· A házirendet
· A tűz- és balesetvédelmi szabályokat
· A tábor határait, a használható és tiltott területeket
· A tábor elhagyásának feltételeit (engedélykérés, csoportos mozgás... stb.)
· Mit kell tenni baleset/rosszullét esetén (tennivalók, felelős bemutatása, mentőhívás szabályai)
· A vezetők tartózkodási és szálláshelyét
· A konyha, ebédlő és WC használatának alapvető higiéniai szabályait

Mutassuk be a tábor vezetőit, segítőit, a technikai személyzetet, hívjuk fel figyelmüket a helyi táboron kívüli kultúrált magatartás szabályaira, a helyi lakosokkal, szomszédokkal való udvarias kapcsolattartásra, a magántulajdon tiszteletére.

Az első napon nyílik lehetőség tisztasági verseny vagy játék meghirdetésére, ami nem csak klasszikus szobaszemle lehet, léteznek annál sokkal játékosabb, fantáziadúsabb megoldások is. A kicsik például nagyon szerették azt a játékot, amely során egy kedves képzeletbeli meselény járta végig minden nap a szobákat, és hagyott ott számukra apró figyelmességeket, ajándékokat, vagy tréfás dorgálásokat - attól függően, hogy mennyire volt rend a szálláshelyen. A rend és fenntartása

Szükség esetén gyűjtsük be a gyógyszereket azoktól a gyerekektől, akiknek folyamatosan gyógyszerre van szükségük, de még nem önállóan oldják ezt meg. Ha van ilyen, akkor fokozottan figyeljünk az előírt gyakoriságra!

Az első nap a hazulról hozott romlandó élelmiszerek gyors elfogyasztásával vagy kidobásával zárul. Szerencsére a nagyobb fiúk között mindig találunk olyanokat, akik szívesen segítenek ebben. A hazaitól való megszabadulás egészségügyileg is fontos, hiszen hűtési lehetőség nélkül nem biztonságos a további tárolás és a hangyák megjelenése is újabb veszélyt rejt. Általános, hogy az első megrendelt étkezésre csak este, vacsorakor kerüljön sor, odáig mindig kitart a hazai... Az első vacsora viszont legyen emlékezetesen népszerű és finom!

Folytatása következik:
Tevékenységek a lebonyolítás során folyamatosan
A szabályok, keretek, következetes betartása
A napirend (Ébresztő, csendespihenő, takarodó...)
Étkezések (Mikor, mit, és hol...?)
Tisztaság, higiénia
Baleset-megelőzés, speciális programok speciális veszélyei
Speciális egészségügyi helyzetben lévő gyerekek figyelemmel követése
Mit tegyünk, ha beteg a gyerek, ha baleset éri a gyereket?

Megjelent:
Bányai Sándor, "Higiénia - balesetmegelőzés - biztonság - a táborszervezés speciális feladatai, in: Vízvári T., szerk., Tanári Létkérdések (Budapest: Raabe Tanácsadó és Kiadó Kft., 2003) 43. kieg. kötet pp 1-36

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten