A táborszervezés speciális feladatai - V. rész
Ferenczi Anita
2004/06/23 08:00
2245 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A táborszervezés speciális feladatai témakörben indított sorozatunk ötödik részéhez érkeztünk. Ebben a fejezetben a táborszervező pedagógusok a tábori étkeztetéssel kapcsolatos teendőkről okvashatnak.

1. Étkezések
Már többször említettem: az otthonról való huzamosabb távollét fokozott fizikai - pszichikai megterhelést jelent. Ebből a szempontból az étkezéseknek kiemelt szerepe van, a gyerekeknek itt kell feltöltekezniük, hogy bírják tovább ezt az összetett megterhelést.

Főszabály továbbra is az egyéni igények figyelembevétele. Hogy ki mikor eszik, mennyit, és mit hajlandó elfogyasztani - az maradhasson az egyén saját döntése, természetesen keretek között. Nem szabad erőltetni senki számára sem az időpontot, sem a mennyiséget - ezzel csak többet árthatunk, mint használunk. Ezen a téren is igen nagyok a kulturális különbségek, nekünk kell összehangolni a különféle szokásokat, igényeket és kialakítani a mindenki számára elfogadható rendet.

Mikor?
A főétkezések időpontjai magától értetődően legyenek állandóak, hiszen ez megszabja a napi cselekvés ritmusát. Nagyobbak számára - ha a konyha megfelelően rugalmas, és az étkező nagysága is lehetővé teszi - mód van rá, hogy ez az időpont inkább egy hosszabb időtartam legyen, amin belül az adott étkezés elfogyasztható. Pld. Ebédelés 12.00 és 13.00 között.

Az étkezések időpontjainak megválasztásában a program egészét figyelembe kell venni: a várható ébredés és a reggeli felszolgálásának kezdete között ne teljen el túl sok idő, de maradjon idő a saját tempójú felébredésre, az ebéd ne legyen túl közel a reggelihez, és ne legyen túl távol a vacsorától, a vacsora ne legyen nagyon korán, mert akkor éhesek lesznek, mire vége a napnak.

A leggyakoribb a napi háromszori étkezés, ami azonban az esetek döntő többségében nem elégséges. A kicsik számára azért kevés, mert egy-egy étkezés alkalmával nem tudnak nagy mennyiséget fogyasztani, a nagyok számára meg azért kevés, mert a fiatal, fejlődésben lévő szervezet többet igényel. Ezért - amennyiben mód nyílik rá - célszerű tízórairól, uzsonnáról (túrórudi, alma, más gyümölcs, briós, zsíros és vajaskenyér gyümölcsjoghurt...) vagy valamiféle késői vacsorapótlékról gondoskodni. Ezek egyszerű kis nassolnivalók lehetnek. Sajnos, azt kell látnunk, hogy a költségek tervezése gyakran még ennek is gátat szab. Ha van lehetőségünk ilyen kiegészítő étkezések biztosítására, akkor gondoskodni kell az élelmiszer megfelelő, biztonságos tárolásról, és az elfogyasztás kulturált körülményeiről.
Mit?
Az étkezésekkel szembeni általános elvárás: legyen bőséges, egészséges és változatos, az életkornak megfelelő. Ahhoz, hogy valóban ilyen ellátást tudjunk garantálni, amennyiben nem magunk főzünk, akkor előzetesen kell az igényeket egyeztetni a szolgáltatóval. Megrendelőként lehetőségünk van előzetes egyeztetésre, kívánságaink, elvárásaink közlésére, vagy szerződésbe foglalására. Ez többletfeladatot jelent, de a befektetett energia megtérül, hiszen ez lehet a későbbi vitás helyzetekben a hivatkozási pont. Ha lehetséges, az egyeztetést bízzuk szakemberre - kérjük ki vendéglátó-ipari gyakorlattal rendelkező szülő vagy az iskolai konyha vezetőjének véleményét, tanácsát.

Az, hogy az adott napon mi lesz a menü, annyiban igazodjon a napi programhoz, hogy ha túra, kirándulás, vagy más speciális fizikai igénybevétel van a programban, akkor ezt bele kell kalkulálni az étrendbe. Nem kell feltétlenül minden nap naponta kétszer meleg ételt enni - otthon sem ehhez vannak szokva.

Nyáron nagyon fontos az állandó folyadékpótlás, az étkezésekhez feltétlenül szolgáljunk fel innivalót, ha lehet, ivólevet, hideg vagy meleg teát. Egy-egy pohár forró tea jól eshet még a nyári hűvös hajnalokon is, vagy az éjszakai programok idején. A büfében kapható szénsavas üdítők tápértéke jóval alacsonyabb, mint a valódi gyümölcsleveké.

Ha a programba iktatott utazás, kirándulás miatt hidegcsomag összeállításra van szükség, akkor az esetek többségében jobban járunk, ha nem megrendeljük, hanem magunk állítjuk össze azt, ügyelve, hogy higiénikus, és tápláló legyen, emellett könnyen kezelhető is. Ne legyen romlandó, bírja a meleget, és az utazással járó megpróbáltatásokat. Kerüljük a felbonthatatlan konzerveket, a nem záródó üdítőket, a megolvadó csokoládét.

A szülői értekezleten, személyi lapon felmért adatok alapján amennyiben speciális étkezést igénylő, valamilyen tápanyagra érzékeny gyereket táboroztatunk (liszt-, vagy tojásérzékenység, cukorbetegség, allergia...), akkor ezt előre, írásban közöljük a szolgáltatóval, és fordítsunk ellátásra különös gondot mindvégig.

Egyre jobban terjed a vegetáriánus étkezés szokása. Lehetséges, hogy mi magunk nem értünk egyet ezzel az étkezéssel - de nem tehetjük meg, hogy figyelmen kívül hagyjuk akár egy vagy több táborlakó ezzel kapcsolatos igényeit, hiszen számukra alapvető jelentőséggel bír. Ha szükséges, ezt is jelezzük a szolgáltatónak. Gondolva a vallásos táborlakókra. pénteki napokra állíthatunk össze hústalan menüt, attól még az lehet tápláló, laktató.

A büfé komoly gondot jelent az étkezések megszervezésében. Törekedjünk rá, hogy az értéktelen mű-élelmiszerek (chipsek, édességek, stb.) helyett valóban tápláló ételeket fogyasszanak, költséges vásárolgatás helyett lakjanak jól a megrendelt, előre kifizetett főétkezéseken. Az egyetlen hatékony megoldás erre, ha az étkezés utáni időszakra korlátozzuk a büfé nyitva tartását, de ehhez kell a büfévezető rugalmassága is.
Hol?
A közös étkezések helyszínét biztosító étkező mind elrendezésében, mind tisztaságában alkalmas kell, hogy legyen az igények kiszolgálására. Az étkezés körülményeinek kialakítása, megteremtése a mi feladatunk is - természetesen az üzemeltetővel való együttműködésben. Mintát, követendő példát adunk nekik a közösségi étkezésekhez! Az étkezéseknek komoly közösségi - szocializációs szerepük is van, ezért nem lehet megkövetelni a gyerekektől, hogy néma csendben fogyasszák el ebédjüket, vacsorájukat... Sokkal inkább a nem hangos, másokat nem zavaró társalgás a cél. Az ülésrend kialakításának is ezt kell szolgálnia, ha van rá mód, és lehetőség akkor hozzunk létre kis létszámú asztaltársaságokat. Nagyobbaknál már egyáltalán nem kell ragaszkodni az állandó ülésrendhez, étkezhessenek azzal, azokkal egy asztalnál, akikkel az adott pillanatban a legjobban szeretnének.

Az étkezés tempója lehessen az egyén igényeinek megfelelő, hacsak szigorú turnusváltás nem követeli ezt meg, akkor lehessen kicsit beszélgetni, ücsörögni, emészteni, ejtőzni az étkezés után. Az ebédlő közös, vezényszóra történő elhagyása legtöbbször indokolatlan.

Az étkezések menetét hacsak lehet, ne zavarjuk meg információk ismertetésével, hirdetésekkel.

2. Saját főzés
Ha nem megrendeljük az étkezést, hanem saját magunk főzünk, akkor az ÁNTSZ előírások pontos betartása a beszerzés, a raktározás, a melegítés, a tálalás, a mosogatás, az ételminták tárolása és az ételmaradék kezelése területén teljes egészében a mi felelősségünk! Ezt csak képzett és tájékozott szakember segítségével szabad vállalni!

Folytatása következik:
Tevékenységek a lebonyolítás során folyamatosan
Baleset-megelőzés, speciális programok speciális veszélyei
Speciális egészségügyi helyzetben lévő gyerekek figyelemmel követése
Mit tegyünk, ha beteg a gyerek, ha baleset éri a gyereket?

Megjelent:
Bányai Sándor, "Higiénia - balesetmegelőzés - biztonság - a táborszervezés speciális feladatai, in: Vízvári T., szerk., Tanári Létkérdések (Budapest: Raabe Tanácsadó és Kiadó Kft., 2003) 43. kieg. kötet pp 1-36

banyai.sandor@szabadidoszervezo.hu

Képek forrása:
www.pps.net.au
www.sandwichnet.co.uk
www.yonkersdwbid.com

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten