A transzformátorok vizsgálata oszcilloszkóppal
Zsigó Zsolt
2003/09/30 06:17
1691 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A transzformátor az egyik leghasznosabb a váltakozó áramokkal kapcsolatos találmányok közül. Feltalálása Déri Miksa, Bláthy Ottó és Zipemowsky Károly nevéhez fűzõdik. Transzformátorokat biztosan mértünk már feszültségmérõvel, de oszcilloszkóppal talán eddig még nem. Nosza, fogjunk hozzá!

A trafó

A legegyszerűbb transzformátor közös, zárt vasmagon lévõ két tekercsbõl áll. Az ábrán két különbözõ megvalósítása látható. Az ábrán a két tekercs a vasmag különbözõ részeire van föltekercselve, de gyakoribb az a megoldás, amikor a két tekercs a vasmag középsõ részén egymásra van tekercselve.
Primer tekercsnek azt a tekercset nevezik, amelyre az átalakítandó feszültséget kapcsolják, míg amelyrõl az átalakított feszültséget leveszik, szekunder tekercsnek nevezik. Az ábrán jól látható, hogy a vasmag lemezekbõl áll. Ezeket a lemezeket az összeszerelés elõtt szigetelõanyaggal vonják be. Erre azért van szükség, mert a vasmagban lévõ változó mágneses tér a vasmagban örvényáramokat indukál. Az elszigetelt lemezekben azonban jóval kisebb áramok indukálódnak, mint ha egyetlen tömör vasmagot használnánk, így az örvényáramok miatti veszteségek csökkenthetõk.

Működési elve

A transzformátor működési elve a kölcsönös indukció jelenségén alapul. A primer tekercsben a rákapcsolt váltakozó feszültség hatására váltakozó áram folyik. Ez a váltakozó áram változó mágneses teret hoz létre. A zárt vasmag miatt a mágneses tér gyakorlatilag a vasmagon belül marad, így a szekunder tekercs belsejében is ugyanilyen változó mágneses tér van. Ez a változó mágneses tér a szekunder tekercsben feszültséget indukál. Egy transzformátor szertárunk eszközkészletébõl. Ezt használtuk a méréshez, de megfelelõ bármilyen, a szertárban fellelhetõ típus.

Az empirikus vizsgálat

A jelenség empirikus vizsgálata a hanggenerátor és az oszcilloszkóp program segítségével az alábbi ábrán látható. Kapcsoljuk a transzformátor primer körét a hanggenerátorunk kimenetéhez, ami jelen esetben a hangkártya hangszóró kimenete. Életszerűbb, figyelemfelkeltõbb hatás érhetõ el, ha jelgenerátorként egy tranzisztoros zsebrádió fejhallgató kimenetét választjuk.

Jelek egy zsebrádió fülhallgató-kimenetébõl.Dr. Piláth Károly

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten