A világ legnagyobb élőlénye?
Marsi Zoltán
2003/04/23 11:28
6756 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Amerikai kutatók megtalálták a világ legnagyobb élőlényét. A közel 10 km2 nagyságú gomba persze rögtön megkérdőjelezi az egyed fogalmát is. Mit is nevezünk egyednek? Hol és hogyan él ez a monumentális organizmus? Miért különös élőlények a gombák? Ezekre és sok más kérdésre ad választ a cikk.

Amit a gombákról illik tudni

A gombák mindig is misztikus csoportját alkották az élővilág öt birodalmának. Ennek egyik oka rendkívüli változatosságuk. Napjainkban kb. 70 ezer gombafajt ismerünk, de becslések szerint fajszámuk az 1 milliót is elérheti. Színanyaguk nincs, tartaléktápanyaguk glikogén - mint az állatokban -, sejtfalukban kitin - szintén állatokra jellemző - és hemicellulóz található. Szaporodásmódjuk rendkívül változatos, rendszerezésük a fajok számának növekedésével szinte folyamatosan változik.

A nyálkagombák (törzse) a gombák birodalmának egyik nagy csoportja. Közös jellemzőjük, hogy állábakkal mozognak, nincs sejtfaluk, általában árnyas, nedves termőhelyeken fordulnak elő.

Legismertebb gombáink

A hétköznapi ember által ismert gombák legtöbbje a (valódi gombák törzse) bazídiumosgombák közé tartozik. Nevüket a spórákat körülfogó bazídiumokról kapták. A bazídiumok a gombafonalak, más néven hifák végén fejlődnek. A gombafonalakból felépülő micélium kalapra és tönkre tagolható.

A Saccharomyces cerevisiae tudományos névvel illetett pék- vagy sörélesztő, a penészesedésért felelős és penicillint termelő ecsetpenészfajok és az élősködő lisztharmatfélék a tömlősgombákhoz tartoznak. A képen a gyilkos galóca látható.

A világ legnagyobb élőlénye?

A 2001-ben Oregon államban történt felfedezés szintén hozzájárul ahhoz, hogy a gombák világát még bonyolultabbnak tüntessük fel. Az Armillaria ostoyae elnevezésű faj 2-8 ezer éve élhetett. Az akkor itt élt fák gyökerén élősködő gomba fejlődése spórából indult ki, majd további vegetatív szaporodással az egész környéket behálózta.

A területen vett mintákat genetikai vizsgálat alá vetették. Az eredmény bizonyítja, hogy a vizsgált "egyed" klónjai 9,65 km2-nyi területet borítottak be. Az 1600 focipályát beborító gomba számos kutató szerint erősen megkérdőjelezi a korábbi egyed definíciót. A szupraindividuális (egyedfeletti szerveződési) szintekkel foglalkozó tudósok is kaptak egy leckét, hisz az Armillaria az erdők ökoszisztémáiról alkotott nézeteket is némi reformra kényszeríti.

Az Armillaria okozta gyökérbetegség az USA-ban és Dél-Kanadában becslések szerint évi 3,8 millió m3 faanyag veszteséget okoz. Visszaszorítása komoly nehézséget okoz, hisz a talajban terjedő organizmust a tűz sem képes elpusztítani. Egyedüli lehetőséget az ellenállóbb fafajok telepítése és a fogékonyak kitermelése jelentheti.

Linkek

  • a mérges gombákról, gombamérgezésekről itt olvashatsz.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten