A Worldwind a biológiaórán
Nádori Gergely
2006/12/18 21:33
1667 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A Worldwind egy műholdas felvételeket használó, oktatási célú ingyenes program. Nem csak a földrajz, de a biológia oktatásában is hasznát vehetjük. Lássuk, miként!
Mi történik ezen a bolygón?

A NASA által fejlesztett Worldwind program (neve a World Window, azaz ablak a világra összevonása) elsődlegesen az oktatás szolgálatára jött létre. A program ingyenesen letölthető a NASA oldaláról. A világ megjelenítéséhez műhold- és légi felvételeket használ, ezek felbontása valamivel elmarad a riválisnak tekinthető Google Earthben nézegethetőktől, de a Wolrdwindnek nem is ez az erőssége. Túl azon, hogy ezeket a képeket három dimenzióban, térhatással is megtekinthetjük, a NASA programjának azon szolgáltatásai a leghasznosabbak, melyeket kifejezetten az osztályteremre terveztek. A program több eleme csak onlkine használható, hiszen a megmozgatott képadatbázis több terabyte méretű.
A Scientific Visualisation Studio segítségével például megnézhetjük, hogyan tért vissza az élet a tengerbe az El Nino után a Galapagos szigeteknél, miként változott az Aral-tó nagysága az elmúlt tizenöt évben, hogyan alakult az erdőterületek nagysága Amazóniában, miként változik a fotoszintézis mértéke az évek során a Földön. A Rapid Fire Modis eszköz arra ad lehetőséget, hogy kövessük, milyen jelentős események történnek a bioszférában, porviharokat, erdőtüzeket, áradásokat figyelhetünk meg segítségével.

Vegetáció típusok a Dynagis kiegészítéssel

A Worldwind felhasználói saját oldalukat is működtetik, a WorldwindCentral-t. Itt megírják a programmal kapcsolatos tapasztalataikat, összegyűjtik legkedvesebb helyeik címét. Az igazi kincsesbányát azonban a lelkes felhasználók által készített kiegészítések jelentik. (Ezek listája itt található.) A kiegészítések között találhatunk olyat, ami a Föld vegetációs öveit mutatja be, és olyat is, ami Ramsar-élőhelyeket tünteti fel. Ilyen kiegésítéseket akár magunk is készíthetünk a Layer Edit kiegészítő segítségével. Nemzeti Parkjaink kigészítő Egy ilyen kiegészítést mi is csináltunk. Hazánk nemzeti parkjait mutatja meg, az egyes címerekre kattintva az adott nemzeti park honlapjára juthatunk. A tömörített állományt a Worldwind könyvtárába kell kicsomagolni:

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten