A XLVI. Rátz László Vándorgyűlésről
2006/07/10 08:00
922 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is megrendezték a magyar, matematikát tanító pedagógusok nagyszabású nyári találkozóját.

A vándorgyűlésre július negyedike és hetedike között, Kaposváron gyűltek össze a résztvevők. A társrendező - a Bolyai János Matematikai Társulat mellett - Kaposvári Egyetem biztosított rendkívül színvonalas helyszínt és ellátást a vándorgyűlésezők számára. Az egyetem új kollégiuma akár többcsillagos szállodaként is üzemelhetne.

A megnyitó ünnepséget a konferenciaközpontban tartották. A Somogy megyei szervezők nevében Kubatov Antal tanár úr köszöntötte a megjelenteket. Az ünnepi ülés elnöke Dr. Katona Gyula, a BJMT elnöke volt, aki egynapos magyarországi tartózkodását használta föl arra, hogy jelenlétével megtisztelje a rendezvényt. Ezt követően Leitner Sándor rektorhelyettes mutatta be a vendéglátó intézmény sokrétű tevékenységét. Juhász Tibor alpolgármester szólt a rohamosan fejlődő megyeszékhely múltjáról, jelenéről és jövőjéről, majd köszöntötte a résztvevőket. Azután Dr. Katona Gyula professzor és Kosztolányi József a BJMT Oktatási Bizottságának elnöke adták át az idei Beke Manó Emlékdíjakat.

A díjazottak:

Baloghné Csöndes Enikő (Baross Gábor Általános Iskola, Budapest)

Cz. Nagyné Bándi Klára (Kossuth Lajos Általános Iskola, Veszprém)

Hraskó András (Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola)

Kiss Zoltán (Táncsics Mihály Gimnázium Kaposvár)

Magyar Vendelné (Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskola, Marcali)

Pálmai Mária (Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakközépiskola, Győr)

Sinkáné Papp Mária (Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Nyíregyháza)

Számadóné Békéssy Szilvia (Veres Péter Gimnázium, Budapest)

Az ünnepi percek után elkezdődtek a szakmai programok. Az érdeklődő pedagógusok plenáris és iskolatípusnak megfelelő csoportokban zajló előadásokon, feladatmegoldó szemináriumokon, módszertani bemutatókon fejleszthették tudásukat. A szervezők versenyt is rendeztek, ahol a vetélkedni szándékozó tanerők mérhették össze a tudásukat feleletválasztós tesztfeladatok megoldásában.

E helyen nem emelnénk ki egyetlen szakmai programot sem, a korábbiakhoz hasonlóan, majd a következő tanév során visszatérünk az ott látottakra, hallottakra.

Tankönyvkiadók, számítástechnikai cégek, oktatástechnikai eszközöket gyártó vállalkozások kiállításokon mutatták be a matematika oktatását segíteni szándékozó termékeiket. Sok szakmai és metodikai kérdésről, oktatásszervezési problémáról cseréltek eszmét a kollégák a kötetlen együttlétek során is. A vándorgyűlés rendezői gondoskodtak a résztvevők kikapcsolódásáról is, akik ingyenesen vehették igénybe a város tömegközlekedési eszközeit, így megismerkedhettek a folyamatosan szépülő Kaposvár nevezetességeivel.

A nemrégiben átadott élményfürdőben is díjmentesen áztathatták, dögönyözhették a munkában elfáradt tagjaikat. Mód nyílt a labdarúgó világbajnokság mérkőzéseinek közös megtekintésére is. Fakultatív kirándulások is színesítették a programot. a jelentkezők megtekinthették Somogyország és a Zselic természeti értékeit, történeti emlékeit és látványosságait is.

A vándorgyűlésen részt vevők szakmai ismeretekben, tapasztalatokban gyarapodva, és kissé pihentebben térhettek haza Kaposvárról.

Tarcsay Tamás

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten