A zsiráf egyetlen rokona: az okapi
Érsek Dóra
2007/11/13 12:04
1803 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Rengeteg tévéeszme él az emberek fejében a természettel, az állatvilággal kapcsolatosan. S pont egy ilyen téves információ a zsiráfok kapcsán az, hogy azoknak nincs rokona. Pedig van, még akkor is, hogy ha ez a tény sokak előtt ismeretlen, főként azért, mert az egyetlen zsiráffal hasonszőrű állat, az okapi csak Afrika bizonyos területein él.

Okapi Johnstoni, ez akár mondjuk egy kongói származású helybéli lakos neve is lehetne, persze egészen másra kell gondolnunk, ha ezt a nevet halljuk, de minden esetre meglepő a felfedezés, hogy ez valójában egy zsiráfféle állat neve. Miért is olyan fontos ezt megemlíteni? Arról van szó, hogy sokan úgy hiszik és tudják, hogy a zsiráfnak nincsen közvetlen rokona, s ez a hibás tény azért üt szöget az ember fejében, mert hát nyilvánvalóan mi itt Európa szívében csak a zsiráfot ismerjük és kész. Nehezen tudjuk elképzelni, hogy a világon létezik még egy hozzá hasonló állat, pedig az okapi, vagy ahogy a helyiek hívják o’api, egy nagy testű afrikai vad, amely a legközelebbi rokona a zsiráfnak. 

A furcsa állat létezéséről először Henry Stanley, angol kutató hallott egy helyi törzstől a Belga Kongó területén található Ituri-erdő felfedezése közben, s leírást készített róla, amely a későbbiekben Sir Johsnston érdeklődését is felkeltette. 1889-ben ez a Sir Johnston úgy döntött, hogy ideje egy expedíció keretén belül megismerkedni ezzel az ismeretlen fajjal, csak hogy a törzsektől kapott leírás alapján úgy vélte, hogy valamilyen zebra fajtával van dolga. Végül sikerült két bőrdarabot szereznie az állat testéről, amelyeket 1900-ban eljuttatott az angol Zoológiai Társasághoz, akik örömmel közölték vele, hogy egy új állatfajt fedezett fel, amit akkoriban még valamilyen lófélének tartottak. 

Eközben egy helyi parancsnok egy teljes bőrt valamint koponyát talált, amit eljuttatott Johnstonnak, és ekkor sikerült véglegesen bizonyítani, hogy itt nem valami ló vagy zebraféléről van szó, hanem ez az okapi nevű állat sokkal inkább hasonlít a zsiráfhoz. Az állati faji besorolást az is nehezítette, hogy külseje több állatéval is hasonló, így például a mellső és hátsó, valamint farrészén található vízszintes csíkozásból okkal gondolták róla, hogy valamifajta erdei zebráról van szó. 

Alkatának felépítése pedig inkább hasonlít egy lófélére, mivel hossza 2-2,5 méter, magassága 1,5-1,7 méter körüli, súlya pedig 200-250 kilogramm körül mozog. Pont, mint egy lóé, csak, hogy egy lónak a fülei közel sem olyanok, mint az okapié, nyaka pedig a kérődző állatokéra hasonlít, meghosszabbodott, de nem annyira, mint a zsiráfé.

Szarvai viszont egyértelműen a zsiráféval mutatnak azonosságot, bőrrel borítottak és enyhén hátrahajlanak pont úgy, mint nagy testű rokonának, a zsiráfnak. Életmódjukkal kapcsolatosan érdemes tudni, hogy rejtőzködő állatok, a már jól bevált ösvényeket járják végig táplálék után kutatva. Étrendjükben főként gumók, levelek, növényi hajtások szerepelnek, s mindezek közül kb.100 olyan növényt is elfogyasztanak, amelyek az emberre nézve akár mérgezőek is lehetnek. 

Territóriumukat általában szigorúan őrzik, területük határait a fákra való vizeléssel valamint a nyakunknak a fatörzsekhez történő dörzsölésével jelölik ki. Megesik, hogy az okapik társaságban költik el az ebédjüket, de tartós kapcsolatok ennek ellenére nem alakulnak ki. A vadonban az okapik társas együttléte általában csak a szaporodásra korlátozódik, a nőstény vemhessége kb. 440 napig tart, s a kicsinyek már a megszületésük után félórával képesek lábra állni. Az anya két hónapon keresztül egy biztonságos rejtekhelyen őrzi az okapicsikót, s hogy a ragadozók támadásait kivédjék, a kicsi ilyenkor nem ürít bélsarat és csak nagyon ritkán szopik. 

Az okapikcsikók kb. 3 éves korunkra érik el kifejlett méretüket, s fogságban akár 30 évig is képesek elélni. Bár ezek az állatok nem tartoznak a védett fajok közé, mégis a faj fennmaradását veszélyezteti az esőerdők folyamatos kiirtása, és az, hogy természetes környezetben eddig még nem nagyon tanulmányozták az okapik mindennapjait.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten