AD telepítés II.
2005/08/05 11:25
1991 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ebben a sorozatban a Windows tartományok lelkének számító címtár (Active Directory) telepítésével kapcsolatos fontos kérdésekről és problémákról lesz szó.

A tényleges telepítés lépései

A varázsló üdvözlő képernyője után rögvest egy a régi kliensekkel kapcsolatos kompatibilitási gondra emlékeztet a Windows Server 2003 (lásd a "Se veled, se nélküled" sorozatot)

A szerverünk típusának meghatározása jön:

  1. Domain controller for a new domain: ez lesz az első tartományvezérlő, amellyel a tartományt is létre hozzuk
  2. Additional domain controller for an existing domain: egy meglevő Windows 2000 tartomány második, harmadik, stb. tartományvezérlője
    A tartományvezérlő típusának meghatározása

Ez a lépés kimarad NT4 frissítés esetén, hiszen értelemszerűen a PDC-n frissítünk, valamint ennél a pontnál arról is kapunk egy figyelmeztetést, hogy ha tartományvezérlőt faragunk az eddigi tagkiszoláglóból, akkor annak helyi felhasználói adatbázisa, PKI kulcsai elvesznek, az EFS-sel (Encrypting File System = Titkosított fájlrendszer) titkositott dokumentumokat nem lehet majd visszafejteni, tehát gondoskodjunk a ezek mentéséről illetve az exportról. A következő lépés kibővült (illetve öszevonódott egy másikkal) egy kicsit a Windows 2000-hez képest.

Három lehetőségünk van:

  1. Domain in a new forest: az alapeset egy teljesen új erdő kialakításakor, azaz az első tartománnyal együtt az erdő is kialakításra kerül.
  2. Child domain in an existing domain tree: egy már létező tartományfában egy gyermektartomány létrehozása.
  3. Domain tree in an existing forest: egy már létező erdőben egy új tartományfa kialakítása, azaz a második esethez képest az a különbség, hogy ekkor nem gyermektartomány készül, hanem egy független tartományfa és annak első tartománya.
    A tartomány típusának meghatározása

Most jön a tartományunk teljes DNS nevének (azaz FQDN = Fully Qualified Domain Name forma szerinti) megadása. Ha előzetesen létrehoztunk egy DNS zónát, akkor ennek a névnek a zóna nevével megegyezőnek kell lennie.

Következhet az új tartomány NetBIOS neve, könnyen belátható, hogy erre kompatibilitási okoból van szükség. NT4 frissítés esetén pl. célszerű az előző tartománynevet használni, ami egyben és jó esetben megegyezik az új Windows Server 2003 tartománynév előtagjával, pl. iroda.ceg.hu esetén az irodá-val. Az ezután következő lépés csak NT4 frissítés esetén látható (lásd legelső kép): a tartomány funkcionalitási szintjét kell kiválasztanunk. Erről a következő cikkben ("Az Active Directory funkcionalitási szintjei") olvashatunk többet.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten