Afrika a Pilisben
2014/10/21 13:55
1055 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Pilisi Gyermekotthon lakóinak érdekes kalandokban lehetett részük a nyáron. A „Csepp a Tengerben” Alapítvány tevékenységéhez jól tudott kapcsolódni az Afrikával foglalkozó Taita Alapítvány. A több éve megrendezésre kerülő tábor kiemelt célja idén az élményterápiás tanulás metodikájának bevezetése volt egy halmozottan hátrányos helyzetű, gyermekotthonban nevelkedő gyermekcsoport életébe.

Hogyan került Afrika a Pilisbe?

A Csepp a Tengerben Alapítvány már régebb óta szervez táborokat a Pilisi Gyermekotthon számára. Idén nyáron az Afrikával foglalkozó Taita Alapítvány is csatlakozott a „Cseppesekhez”, újabb élményeket okozva a táborlakóknak.

Mi történt a táborban?

A nyári táborban először egy interaktív előadás keretében jelent meg Afrika, ezen belül Kenya, illetve a Taita Alapítvány munkájának egyik legfontosabb helyszínét, az árvaházat mutatták be. A gyerekek nagyon élvezték az állatokról szóló mesét, a képeket, a nagyobbak ügyesen hasonlítgatták össze Kenya és Magyarország adottságait. Nem maradhatott el a szuahéli nyelvlecke, amiben természetesen mindenki jó volt és meghallgattak néhány afrikai slágert is, többek között mindenki kedvencét; a Hakuna Matatát. A vetítés végén előkerült az alapítvány fotóválogatása is, a gyerekek megismerkedhettek az árvaház életével és lakóival. Később színezéssel és játékos állatrajzolással folytatódott a program a finom vacsoráig.

Egyéb programok

Hagyományosan a program része még több dokumentum- és játékfilm igény szerinti vetítése, önkéntesek előadásai az árvaházról és az ottani munkáról, afrikai kvíz nyereményjátékkal, fair trade játék, mely során a gyerekek csoportokban 1-1 országot képviselve játszanak a Világbankkal, erőforrásokkal, technikával, megtapasztalva a "nem" egyenlő elbánást. A felvételről hallgatott zenék mellett lehetőség van afrikai hangszerekkel ismerkedni és esetenként profikkal együtt zenélni is.

Pilis1

Miért volt jó a halmozottan hátrányos gyerekek számára is?

A program rengeteg vizuális és zenei elemet tartalmaz, ami minden gyerek, de kifejezetten a nehezen kezelhető gyerekek érdeklődését is felkelti. Emellett szinte minden tantárgykört is érint, a gyerekek valóban játszva tanulhatnak ismereteket és készségeket is. Fejlődik a gyerekek problémamegoldó képessége, ezen kívül toleranciára, nyitottságra nevel. A fenntarthatóságra és az önkéntesség fontosságára is rámutatnak a programok. A gyerekek korától és nyitottságától függően az interaktivitás segíti a meglévő információk tudatosítását, megtudhatjuk, mi van a fejükben Afrikával kapcsolatosan, és megtörhetjük az esetleges előítéleteket, korlátokat. Mivel mostanában az afrikai kontinens sokszor jelenik meg kevésbé pozitív színben, az ilyen ismeretterjesztést még fontosabbá válik.

Taita Alapítvány

A Taita Alapítvány lassan 8 éve működő olyan magyarországi szervezet, amely elsősorban erkölcsileg és anyagilag igyekszik segíteni Kenyában élő árva gyerekeknek, de célja az itthon és kint élő kenyai családok segítése is. Emellett cél az afrikai kultúra és emberek megismertetése, megszerettetése itthon, illetve a magyar és afrikai iskolák közötti kapcsolatok kialakítása és segítése.

Kapcsolódó oldalak:

Barta Géza cikke

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten