Ahogy a szomszédoknál megy
2004/12/31 03:37
1002 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Pályaválasztási tanácsadást Ausztriában szervezetek és magánszemélyek egyaránt végezhetnek, nincs képzés és törvényi szabályozás, ami biztosítja a sokféleséget, ugyanakkor nehezebb egységes minőséget biztosítani.

A minisztérium hatásköre az iskolákra terjed ki, ahol sikerült egy egységes oktatási rendszert megvalósítani. Ez a rendszer három szintből áll, az orientáció, mint alapszint, mindenki számára kötelező, aki szakmai képzés előtt áll. A tanácsadás és az iskolapszichológus alkotja a két további szintet, ezeket szükség szerint vehetik igénybe a tanulók. A pályaorientációra, amit művelődési területként oktatnak - a 7-8. osztályban kerül sor. 32 óra áll rendelkezésre egy évben, amit a tematikához illeszkedően vehetnek igénybe a tanárok. A foglalkozás célja, hogy olyan ésszerű, önálló döntést hozzanak a fiatalok, ami megfelelő önismereten alapszik, pálya-, és jövőképpel bír. A foglalkozások során a saját személyiség - ezen belül az érdeklődés és a képesség - megismerése mellett, üzemlátogatásra is sor kerül, ahol a tanulók a gyakorlatban ki is próbálhatják a választott szakma alapfogásait, belekóstolhatnak a munka világába.

Az iskolában csoportmunka (tréning) keretében szerepjátékok során fejlesztik önismeretüket, jutnak el a döntésig a tanulók. A képzést előadások egészítik ki, ahol a pályaismeret bővítése történik, különböző foglalkozásokkal ismerkednek meg a diákok. A rendszer második és harmadik szintjét, a tanácsadókat és az iskolapszichológusokat igény szerint kereshetik fel a diákok. Az Ausztriában működő 4000 iskolát 140 iskolapszichológus látja el. Nekik és a tanácsadóknak az iskolai rendszerbe integrált prevenció, intervenció és rehabilitáció feladatait kell megvalósítani. Az iskolákban folyó munka mellett - ami a szakmaválasztást segíti, az érettségi előtt állók, az egyetemisták és a felnőttek is igénybe vehetik a pályaorientációval kapcsolatos szolgáltatásokat (ezeket az intézményeket is a minisztérium felügyeli). A felsőoktatásban tanulók a tanulmányi idejük alatt segítséget kérhetnek abban, hogy későbbi céljaiknak leginkább megfelelően alakítsák tanulmányaikat az egyetemen, főiskolán. Így későbbi pályafutásukat már a tanulmányok megkezdésekor aktívan alakíthatják.

Ausztriában sok a magán tanácsadó, akik saját koncepció alapján dolgoznak. Azért, hogy az eltérő módszereket képviselő szakemberek és a pályaorientáció iránt érdeklődő, a szolgáltatásokat igénybe vevő érdeklődők közvetlenül is találkozhassanak, rendszeresen szakmai kiállításokat rendeznek. Bécsben évente, a tartományi fővárosokban kétévente kerül sor ilyen rendezvényre. A minisztériumban a pályaorientációs tevékenység minőségbiztosításának szempontjain is dolgoznak, megteremtve ezzel az egységes minőségi szolgáltatás lehetőségét.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten