Aki Párizsba vágyna...
Érsek Dóra
2004/07/20 11:08
2222 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A csatlakozás által még közelebbivé vált az álom: Párizsban élni, a Szajna partján üldögélni, és persze valamit, valahogyan dolgozni. De milyen az élet a divat fővárosában? Miként lehet oda beilleszkedni? Ehhez adunk némi segítséget...

Drága az élet

Sajnos a franciák túlságosan is szeretik magukat, ezért minimális feltételnek tartják, hogy a hozzájuk szegődők az ő nyelvükön szólaljanak meg. Így aki nem tud franciául, annak nincs sok esélye arra, hogy bármiféle állást is találjon a kulturális életéről méltán elhíresült városban, ahol ugyan változatos, de változatlanul nagyon drága az élet. A francia vállalatoknál szinte biztosan alapkövetelmény a jó francia nyelvtudás, az üzleti angol nyelv még a nemzetközi ügyfelekkel dolgozó cégeknél is kevés. Már csak azért is, mert a francia munkahelyeken szinte kötelező közösen eltölteni az akár 1,5 órás ebédidőt. Akármilyen unalmas és látszólag haszontalan, ez fontos a külföldinek a közösségbe tartozás érdekében. Annak sem lesz könnyű dolga, aki nem francia diplomával rendelkezik, mivel a francia munkaadók szinte diplomák szerint sorolják kasztokba az embereket. A külföldön megszerzett diplomákat sem a HR-esek, sem a vezetők nem ismerik.

Az álláskeresés segítésében nem vesznek részt szervesen a munkaügyi szervezet www.anpe.fr irodái, de egy munka elnyerése után azonban mindenképp kapcsolatba kerülnek vele a munkavállalók. Álláskeresés során érdemes olyan újságok hirdetéseit böngészni, mint a J´annonce, a Le Monde", a 20 Minutes és az A Nous Paris.Ha ezek után mégis sikerült munkához jutni (vagy továbbra is kitartani a munkavállalási szándék mellett), ideje megismerkedni a munkaidővel és a francia munkavégzési szokásokkal. Az általános hivatalos heti munkaidő jelenleg 35 óra. Ami természetesen nem azt jelenti, hogy kevesebbet dolgoznak, hiszen a rövidebb munkahét alatt ugyanolyan teljesítményt kell nyújtaniuk, mint nekünk az átlagos negyven óra alatt. A munkaidő pedig általában reggel kilenctől este hatig, hétig tart.

Francia sajátosságok

Francia sajátosságnak számít azonban az az időközönként igénybe vehető szabadság, miszerint sok vállalat öt vagy hét évenként egy évig tartó fizetés nélküli szabadsággal látja el alkalmazottait. Az év leteltével pedig azonos pozícióba, azonos fizetéssel veszik vissza a munkavállalót. Sok külföldi panaszkodik arról, milyen nehezen illeszkedik be a franciák közé. A külföldön tanuló francia diákok többsége is csak azokkal ismerkedik, akik beszélik nyelvüket. Ebből talán kellőképpen kitűnik, hogy mindenképpen nehéz a dolga a Párizsba vágyó magyarnak, mert a franciák ugyan látszólag nyitottak, de nehéz hozzájuk közelebb kerülni, és bensőségesebb viszonyt kialakítani velük. A vállalatoknál eleve nagy a hajtás, nagy a nyomás, a munkavállalók folyamatos stressznek vannak kitéve.

A franciák még egymással is távolságtartók, így a külföldi egy kicsit mindig idegennek fogja érezni magát közöttük. Az életet nehezíti a lakások drága bérleti díja, mi az olcsóbb kerületekben (mint például a 18., a 19. vagy a 20.), még veszélyes is. Egy jobb környéken levő kislakás havi bérletéért pedig legalább 700-800 euróval kell számolni, egy ötven négyzetméteres kétszobás lakás díja pedig már legalább 1000 euróba kerül havonta. Egyéb költségként pedig minimum 1400 euróból lehet egy hónapban kijönni Párizsban.

Drágaság a köbön

Az élelmiszerek ára nagyjából négyszerese az itthoniaknak. A legolcsóbb üzletlánc az ED és a Champion. Legtöbbször a külsőbb kerületekben vannak boltjaik, de általánosságban is elmondható, hogy Párizs belvárosában nehezen találni élelmiszerüzletet. Ezek nyitva tartása is gyakran kiszámíthatatlan, mert vasárnap mindegyik zárva van, de a legtöbbjük még hétfőn is. A többi hétköznapon 10 és 13 majd 16 és 19 óra között vásárolhatnak a párizsiak. Autóval nem érdemes a belvárosban közlekedni, mert a parkolóhely nagyon drága, a dugók sem ritkák, éppen ezért gyakran buszra sem érdemes szállni. De a tömegközlekedés nagyon jó. Tizennégy metróvonal és öt RER (a HÉV ottani megfelelője) mellett buszok és az újdonságként indított villamosok is segítik a több millió ember közlekedését. Biztosan nem fog hiányt szenvedni szórakozásban a Párizsban élő, hiszen csak a Louvre-ban heteket tölthet el a művészet vagy a történelem szerelmese, de a város rengeteg egyéb múzeumot is kínál. Az időszaki kiállítások szintén nagyon híresek, sokan csak miattuk utaznak Párizsba.

Szórakozási lehetőségekben sem szűkölködik a város, az egyik leghíresebb és legfelkapottabb hely most az ellazító hangulatáról ismert Buddha Bár, de a belvárosban szinte minden sarkon találhatunk kávéházat, kocsmát vagy táncos mulatóhelyet. Nagyon hangulatos a Rue de Lappe, ahol kiskocsmákban és barátságos éttermekben üthetik el a szabadidejüket a párizsiak. Az árak azonban kevésbé lazítanak el. A legolcsóbb helyen is legalább 3,5 euróba kerül egy pohár bor, az éjszaki mulatozás pedig minimum 10 eurójába kerül a szórakozásra vágyónak.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten