Alessandro Volta
2005/02/21 11:43
6297 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
260 éve született Alessandro Volta, olasz tudós, fizikus, kinek lelkes kísérletei nélkül talán másként alakult volna az elektromosság sorsa, és a feszültség mértékegységét sem jelölnénk ma "Volt"-ként. Felfedezéseiért Napóleontól tudós grófi címet kapott.

Az elektromosság úttörője olasz nemesi család sarjaként született az Észak-Itáliában lévő Comóban, 1745. február 18-án. Talán nem is meglepő, hogy már gyermekkorában, az iskolapadban elkötelezte magát a természettudományok mellett, majd később főként az elektromosság érdekelte. Még diák volt, amikor a nagyközönség számára napvilágot látott első tudományos munkája, mi Az elektromos tűz vonzóerejéről és az ezzel összefüggő jelenségekről címet viselte. Tanítani huszonkilenc évesen, 1774-ben kezdett, szülővárosában. A tehetséges fizikatanárra hamar felfigyeltek, mert öt évvel később, 1779-ben már mint a paviai egyetem fizikaprofesszoraként láthatjuk viszont.
A tanítás mellett folyamatosan végezte kísérleteit, melyek során több készüléket és műszert is szerkesztett. Ő készítette az első olyan - ma elektromos elemnek nevezett - berendezést, ami elektromosságot tudott előállítani. Felfedezései az elektrosztatikában, a meteorológiában és a pneumatikában is maradandóaknak bizonyultak.

1791-ben a londoni Királyi Társaság tagjává választotta, és 1794-ben a legmagasabb kitüntetést, a Copley-érmet kapta meg, elismerve ezzel a galvanizmus terén végzett vizsgálatait.
1797 volt az az év, amikor már teljes energiával a fémek villamos tulajdonságait kutatta. Megszerkesztette a Volta-elemet (ami egy "nedves elem" volt, réz- és cinklemezekből összeállítva, köztük sós vízbe áztatott papír- és kartonpapírrétegekkel), majd a Volta-oszlopot (melynek tetejére és aljára egy rézdrótot fűzött Volta, s amikor zárta az áramkört, elektromos áram kezdett folyni a szerkezetben), melyhez seregnyi találmány felfedezése járult. Később megszületett az elektromos "perpetuum mobile" is, amely látszólag a semmiből termelte az áramot. Hosszú időn keresztül ez volt a laboratóriumok legfontosabb áramforrása.
A feltaláló fizikus sokat utazott, és személyes kapcsolatban állt kora kiváló tudósaival. 1782-ben Magyarországon is járt, amikor a selmecbányai bányászati főiskolát kereste fel.

Később Volta elemét tökéletesítették, maga a tudós pedig számos elismerésben és kitüntetésben részesült, miután felfedezéseiről 1801-ben előadást tartott a párizsi Francia Tudományos Akadémián. A francia császártól, Napóleontól - aki egy időben olasz királyi címet is viselt - pedig grófi rangot kapott.
1815-ben a padovai egyetem filozófiai karának dékánjává nevezték ki az akkor 70 éves tudóst. Négy évvel később, 1819-ben azonban nyugalomba vonult, és visszatért szülővárosába, hogy végre teljesen családjának szentelhesse magát.
Ott is halt meg nyolcvankét éves korában, 1827. március 5-én. Nevét az elektromos feszültség SI-egysége, a volt (V) őrzi, melynek meghatározása a következő: a vezető két pontja közötti feszültség akkor 1 Volt, ha benne 1 amper erősségű áram folyik, s annak teljesítménye a két pont között 1 watt. 1 V = 1 W/A.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten