Alig ismert rokonok - fél-gerinchúrosok, előgerinchúrosok, fejgerinchúrosok
Marsi Zoltán
2005/01/03 19:12
1485 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A biológia-tankönyvekben és a biológiaórákon szinte alig jut hely és idő arra, hogy megismerjük az újszájúak kisebb törzseit. Pedig ezek a rokonaink is nagyon izgalmas életmódot folytatnak.

Az emlősökhöz rendszertanilag közel álló állatcsoportokat általában jobban ismerjük, mint a "fejletlenebbeket". Sokan kedvelik és jól ismerik a madarakat, néhányaknak még a hüllő- vagy halfajok (esetleg kétéltű) elkülönítése sem okoz problémát. Létezik néhány gerinctelen csoport, amely elsősorban gyakori előfordulása miatt ismert (ízeltlábúak, puhatestűek). A rendszertani kategóriákban jártasak tudhatják, hogy a törzs mint taxonómiai egység komolyabb tekintélyt igényel, hisz az általa összegyűjtött fajok valamilyen fontos, közös tulajdonsággal bírnak. Ki gondolná, hogy vannak olyan, a gerincesekhez közeli törzsek, amelyeket alig ismerünk, a tankönyvekben és a biológiaórákon is csupán néhány gondolat illeti őket (jó esetben).

Az újszájúak néven összecsoportosított törzsek közös jellemzője, hogy egyedfejlődésük során az elsődleges testnyílás, az ősszáj elzáródik, vagy végbélnyílássá alakul, míg az ősszájjal ellentétesen megjelenik egy másik testnyílás, az új száj. Az újszájúak közé tartozó gerincesek mindenki számára ismertek, a tüskésbőrűeket is sokan csodálhatták már meg a tengerpartokon, néhány csoportjuk azonban alig ismert a hétköznapi emberek számára.

Fél-gerinchúrosok (Hemichordata)

Az alig 90 fajt felölelő tengeri csoport képviselőinek közös jellemzője, hogy a szájnyílás mögötti bélszakaszból egy előre irányuló képződmény veszi kezdetét, amelynek sejttani képe hasonlít a gerinchúréhoz. Napjainkban a kutatók többsége már úgy véli, az említett képződmény nem tekinthető gerinchúrnak.

A fél-gerinchúrosok többsége szűrögető, de üledékevő fajok is ismertek. Szájnyílásuk a hasi oldalon, általában a test közepének közelében helyezkedik el. Légzőszervük kopoltyúbél (béleredetű kopoltyú), egyes fajoknál további képződmények (kopoltyúzacskó, kopoltyúrés) figyelhetők meg. Keringésük központja a szív. A magányosan vagy telepekben élő fél-gerinchúrosok többsége váltivarú, megtermékenyítésük külső, de ivartalanul (bimbózás) is képesek szaporodni.

Előgerinchúrosok (Prochordata)

A kb. 1250 fajt magába foglaló, tengeri, helytülő fajokat felölelő törzs legfontosabb bélyege a lárvakorban megjelenő gerinchúr. Testüket változatos keménységű héj borítja, amely jellegzetes alakot kölcsönöz, erre vezethető vissza másik elnevezésük: zsákállatok. A héjban vérerek, vérsejtek találhatók, így élő résznek tekinthető, amely dinamikusan együtt nő az állattal. Bélcsatornájuk két nyílása, a be- és kivezető nyílás gyakran egymás közelében alakult ki. Többségük szűrögető, csoporttól függően vagy szájnyílásukon, vagy kopoltyúréseiken át bekerülő vízáramból. Nyílt keringési rendszerük központja, a szív, a hasi oldalukon található. Két csoportjukat említjük, a többségében hímnős, ivartalanul is szaporodó aszcídiákat és a csak ivarosan szaporodó, többségében hímnős farkos zsákállatokat.

Képen: áttetsző bunkós zsákállat

Fejgerinchúrosok (Cephalochordata)

A mindössze 25 fajt magában foglaló csoport képviselői a korábbiakhoz hasonlóan tengerekben fordulnak elő. A hal alakú állatok fejlett, egész életükön át megmaradó gerinchúrral rendelkeznek. A gerinchúr testük egész hátoldalán végighúzódik, specializálódott izomsejtekből épül fel, így a gerincesekkel ellentétben porc- vagy csontelemeik nincsenek. További lényeges különbség, hogy nincs agyuk és izmos szívük sincs. Többnyire helytülők, de pártalan úszójuknak köszönhetően mindkét irányban jól tudnak úszni. A hasoldali szájukon beáramló vízből szűrögetnek, amely a kopoltyúréseken távozik. Légzőszervük kopoltyú. Kivétel nélkül váltivarúak, megtermékenyítésük külső.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten