Állásesélyek MBA végzettséggel
2004/09/01 11:13
679 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Javulnak az elhelyezkedési esélyek, nő a neves MBA-iskolákban végzettek iránt az érdeklődés, állítja néhány iskola képviselője, illetve a "World MBA Tour" nemzetközi MBA tanfolyambörze igazgatója. Egy magyar fejvadász szerint nálunk leginkább a multinacionális cégek felsővezetői értékelik a neves nyugati iskolában szerzett a Master of Business Administration vezetői fokozatot.

A kilencvenes évek végéig az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában az MBA diploma szinte útlevélnek számított a karrierépítés világában. A végzősöket évi 100 ezer dolláros fizetéssel csábították a munkaadók. Majd jött az egész világot sújtó gazdasági visszaesés, és ezzel együtt az elhelyezkedési esélyek szűkülése, ami szerényebb bérajánlatokkal is párosult. Most úgy tűnik, hogy ismét nő az érdeklődés a piaci szférából az MBA-sek irányába - foglalja össze a jobpilot.hu számára az utóbbi évek munkaerő-piaci történéseit Nunzio Quacquarelli, a World MBA Tour nemzetközi MBA-börze igazgatója. Hasonló javulást lát Boris Nowalski, a spanyolországi Instituto de Empresa Karriermenedzsment tanszékének vezetője: "Minden iparágban élénkülést látunk. Különösen a banki és a tanácsadói területen nőtt meg az érdeklődés az MBA-sek iránt."
A magyarországi és a nyugati MBA-képzésekről és a diploma értékéről Fazekas Zsolt fejvadászt, a HILL International ügyvezető igazgatója úgy véli: "A kilencvenes években meredeken emelkedett az MBA-diploma értéke Magyarországon. Úgy érzékelem, hogy az utóbbi három-négy évben valamelyest csökkent a vezetői fokozat presztízse. Ebben minden bizonnyal szerepet játszik a hazai MBA-képzés "tömegesedése", azaz 300-400 fős évfolyamokkal indítanak kurzusokat, ami mindenképpen a színvonal rovására megy.
A fejvadász elmondta, az MBA-képzésnek a lényege a kiscsoportban végzett közös munkában, az esettanulmányok megbeszélésében, stratégiák kidolgozásában, az egymástól tanulásban rejlik. Mindezt több száz fős évfolyamokkal nem lehet megvalósítani. "A külföldön, jó nevű iskolában szerzett MBA-nek van értéke a piacon, elsősorban a multinacionális cégek felsővezetői értékelik", jegyezte meg Fazekas Zsolt.
A fejvadász tapasztalata szerint még elég kevesen mennek tőlünk Nyugatra MBA-t tanulni. Akik mennek, azoknak fele céges finanszírozással fizeti a tandíjat, körülbelül ugyanekkora rész saját zsebből állja a költségeket. MBA-t legalább három-négy év munkatapasztalat után célszerű szerezni, korábban semmiképpen. Felső határ nincsen, akár 50 évesen is el lehet kezdeni.
A nagy nyugati üzleti iskolák képviselői ebben az évben is járják a világot és toborozzák iskoláikba a tehetséges fiatalokat, a jövő vezetőit. A World MBA Tour néven futó vándorbörze 35 ország 42 városába látogat el. Az érdeklődők a világ 200 legjelentősebb üzleti iskolájának képviselőjével vehetik fel a kapcsolatot, gyűjthetnek információkat és jelentkezhetnek külföldi üzleti iskolákba. A World MBA Tour október 26-án látogat Budapestre. Az érdeklődők bővebb információt a www.topmba.com oldalon szerezhetnek.
Forrás: www.felvi.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten