Álláshirdetés vagy álhirdetés?
Buzál Csaba
2004/11/03 11:56
298 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A kezdők, akiknek nincs munkavállalási rutinjuk, sokszor nem tudják megkülönböztetni az álláshirdetéseket az álhirdetésektől. Így megtörténhet, hogy a buzgón elvégzett munkáért járó fizetséghez sosem jut hozzá a vállalkozó kedvű fiatal, sőt egyre gyakrabban hallhatunk olyan rémtörténeteket, hogy nemhogy fizetést nem kap valaki, de még ő fizet a "kamu" munkáért.

Munkaközvetítő vagy hirdetés?

Természetesen mindenki szeretné megtalálni álmai munkáját a lehető legrövidebb idő alatt, a lehető legkevesebb befektetéssel. Erre való az internet, hiszen a hirdető portálok akár több száz állásajánlatot is tartalmazhatnak, s a nyomtatott sajtóval szemben teljesen ingyenesek. Sajnos az álhirdetők sokszor pont ebből az előnyből kovácsolnak számunkra hátrányt. A több száz hirdetés közül ugyanis csak elvétve találhatunk néhány valóban megfelelő állásajánlatot, számtalan hirdető hálózatépítő vagy ügynöki munkára szeretné beszervezni a mit sem sejtő álláskeresőket. Szerencsére azonban több olyan portál is létezik, melyről kitiltották a "hamis" ajánlatokat, így a kizárólag hasznos információkkal találkozhatunk az oldalon.

A másik, gyakran választott módszer munkaközvetítő iroda megkeresése. A munkaközvetítők többsége teljesen korrekt munkaajánlatokkal látja el regisztrált tagjait. Sajnos azonban itt is szerezhetünk negatív tapasztalatokat. Ismerősöm két éve regisztráltatta magát egy munkaközvetítőnél, "csekélyke" 8000 Ft-ért fél évre. Úgy gondolta, ez az összeg megtérül, ha talál munkát. A beígért állások közül persze a hat hónap alatt éppen egy sem volt aktuális, helyette azonban naponta kapott tippeket és ajánlatokat, hogy lépjen be egy hálózatba, vagy végezzen ügynöki tevékenységet, stb. A problémákat elkerülendő összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, amelyek alapján kiválaszthatod a legideálisabb állásközvetítő irodát.

- Mindig kérd el a cégjegyzékszámot, illetve a közvetítői engedély számát. Ennek alapján ellenőrizheted a cég valódiságát.

- A megbízható cég rendelkezik irodával, és legalább egy olyan telefonvonallal, ahol meghatározott időben tanácsot vagy segítséget kérhetsz egy munkatárstól.

- Soha ne fizess előre, amíg meg nem tudod az aktuális állásajánlatokat. Természetesen a munkáltató adatait nem fogják kiadni, de az ajánlatok leírását jobb helyen odaadják.

- Válassz olyan céget, melynek irodája lakhelyedhez közel található, egyszerűen megoldható a közlekedés. Léteznek ugyanis olyan munkaközvetítők, amelyek csak személyes megjelenés esetén adnak ki munkaajánlatokat, a visszaélések elkerülése érdekében.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten