Álláskeresés: Irány az EU
2004/02/01 15:19
1550 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Aki külföldön akar tanulni és/vagy munkát vállalni, akkor jár el helyesen, ha első lépésként alaposan körbenéz, és információkat szerez. Nem mindegy, hogy hol és hogyan keressük és találjuk meg a megfelelő állás-, illetve tanulási lehetőségeket az Európai Unióban.

Aki külföldön akar tanulni és/vagy munkát vállalni, akkor jár el helyesen, ha első lépésként alaposan körbenéz, és információkat szerez. Ezt teheti az interneten, vagy ha ettől idegenkedik, felkeresheti a legközelebbi Foglalkozási Információs Tanácsadót (FIT-et), esetleg az EU-s ügyintézéssel megbízott munkaügyi kirendeltséget, ahol sokrétű információt kaphat lehetőségeiről, illetve külföldi partnert kereshet a tanuláshoz vagy munkavállaláshoz, és további információforrásokra is lelhet.

Mielőtt elhamarkodottan döntenél, kutass fel minimum egy, de lehetőség szerint minél több referenciaszemélyt, akinek vannak tapasztalatai és már tanult, vagy dolgozott külföldön, lehetőleg az általad megcélzott országban. Senki nem tud olyan komplex és gyakorlati útbaigazítást adni ezekről a kérdésekről, mint egy olyan személy, aki már megjárta a hadak útját.

Fontos információgyűjtő lehetőséget jelentenek továbbá a követségek, a külképviseletek, a pályázati lehetőségek, a külföldön élő magyarok, valamint a nemzetközi közvetítéseket végző közvetítőirodák magyarországi kirendeltségei - bár az utóbbiakkal nagyon óvatosan kell bánni, minden információt érdemes ellenőrizni, és nem árt utánajárni annak, hogy a közvetítésre van-e hivatalos jogosítványuk, vagy csak ígéretekkel, internetről szerzett információkkal halmoznának el jó pénzért.

Ha már tudod, hogy melyik országban szeretnél hosszabb vagy rövidebb időt munkavállalás vagy tanulás céljából eltölteni, akkor célszerű annak kultúrájával, történelmével, a helyi specifikumokkal, a magyarországi kapcsolatokkal, magyar vonatkozású információkkal megismerkedni.

Igen nagy hasznát veheted továbbá annak, ha legalább alapszinten beszéled a megcélzott ország nyelvét, még akkor is, ha pl. az angol lesz a munkanyelv. Van olyan ország, ahol e nélkül esélytelenül vagy nagyon kevés eséllyel kereshetsz állást (pl. Dánia, Franciaország).

Miután keresgéltünk, és találtunk is munkát, akkor következik a neheze: a hivatalok, engedélyeztetések útvesztői. Bármennyire is teljes jogú EU-tagok leszünk, ezek az eljárások nem sokban egyszerűsödtek, változtak, hiszen rengeteg adminisztratív teendő, engedélyeztetés szükséges a legális munkavállaláshoz. Ha minden információ a rendelkezésedre áll, akkor kezdheted el pályázati anyagaid összeállítását. Feltétlenül vedd figyelembe a leendő munkáltató elvárásait, amelyek az első telefonos vagy internetes kapcsolatfelvételkor valószínűleg kiderülnek.

A következőkben praktikus információkat közlünk néhány internetes álláskeresési weboldalról, amellyel segíthetjük a munkavállaláshoz vagy tanuláshoz szükséges kapcsolatfelvételt:

  • Az allas.lap.hu és a kulfoldimunka.lap.hu, valamint a tavmunka.lap.hu olyan linkgyűjtemény, amelyen napokig lehet böngészgetni, és az ezeken szereplő weboldalak nagy részén - ahol ez díjmentesen lehetséges - érdemes regisztráltatni magunkat és elküldeni önéletrajzunkat (természetesen a kért nyelven) az itt szereplő közvetítőirodákhoz.
  • Ugyanitt megtalálható az Unió központi, munkaközvetítést segítő honlapja az EURES is, de az a tapasztalat, hogy jóval kevesebb ajánlat található ezek közt, mint ha a megcélzott ország munkaügyi szervezete honlapján vagy az adott ország közvetítői irodáiban, illetve hirdetési weboldalain keresgélnénk.
  • Az eu.lap.hu oldalon minden országnak ugyanúgy megtalálható a saját linkgyűjteménye, érdemes az adott ország linkgyűjteményei közt is keresgélni.
  • Aki tanulni szeretne, annak érdemes a diak.lap.hu oldalakon az ösztöndíjak, illetve a külföldi tanulási lehetőségek gyűjteményeit végigböngésznie.
  • A Mobilitás (www.mobilitas.hu) és a Tempus Közalapítvány (www.tpf.iif.hu) honlapjai is hasznos programokat, pályázati lehetőségeket kínálnak.

A cikk a Nemzeti Felnőttképzési Intézet támogatásával az EU Munka-körök programsorozat részeként jelenik meg.

Linkek

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten