Állati meló
2004/04/19 10:40
1653 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Loncsos, csimbókos ebek százai, megszépülve, megtisztulva kerültek ki a kezei alól. Évekig dolgozott kutyakozmetikusként. Megtudtuk tőle azt is, hogy hogyan kell megnyírni egy uszkárt. Szirmai Zsuzsi mesélt nekünk élményeiről.

A kilencvenes évek elején, a Ferencvárosi Művelődési Házban végeztem kutyakozmetika tanfolyamot. Azért kezdtem el érdeklődni a szakma iránt, mert a barátnőm, a nagymamám házában, kutyakozmetikusként dolgozott. Nagyon megtetszett a munkája. Állandóan ott ültem nála, imádtam a kutyákat, és mindig vártam, hogy valami apró feladatot rám bízzon. Tőle tudtam meg, hogy van ez a kutyakozmetika tanfolyam. A gyakorlati oktatás az volt, hogy nézhettük, hogyan nyírják a kutyákat, illetve aki tudott, beszerzett magának egy állatot, azon gyakorolhatott.

Volt persze elméleti képzés is: elmondták, hogyan kell a kutyát nyírni és fürdetni; milyen fajtának, melyik részén, pontosan milyen szerszámokat kell használni stb. Volt például olyan feladat, hogy le kellett rajzolni profilból egy írszettert, és be kellett rajta jelölni, hogy melyik részét trimmeljük - ez olyasmi, mint a ritkítás-, melyik részét vágjuk, és így tovább. A tanfolyam elvégzése után a barátnőm megkért, segítsem ki két hétre a kutyakozmetikában, mert ő egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott bemenni dolgozni. Ez volt az első alkalom, mikor élesben kellett bevetnem magamat.

Miután újra munkába állt, én csak a kutyák fürdetésével foglalkozhattam. Aztán bejött hozzánk egy kikent-kifent hölgy, és azt mondta, örülne, ha az ő kutyakozmetikájában dolgoznék. Nála voltam egy évig. Utána visszamentem a barátnőm üzletébe: ketten melóztunk, párhuzamosan. Nagyon sokat kellett dolgozni, de nagyon jól is kerestem. Hogy jobban el tudd képzelni ezt a szakmát, most elmondom, hogyan kell "elkészíteni" egy uszkárt. Első lépés, hogy megfürdetik. Aztán fölszíjazzák egy gumiborítású asztalra, úgy, hogy felülről a törzse alatt átkötik. Igy szinte csak a "lábujjhegye" éri az asztalt.

Amelyik harap, arra szájkosarat raknak. Aztán egy speciális kutyakefével elkezdik fölfele fésülni a már-már pulikutyáéhoz hasonlatosan összecsomósodott, csimbókos szőrt, közben szárítják. Így a kutya egy habpamacsra kezd hasonlítani. Amikor már csont száraz, egy haupner nevezetű kézi nyírógéppel, mind a négy lábát kopaszra nyírják. Aztán a pofáját is megnyírják, illetve a gazda kívánsága szerint, hagyhatnak egy kis bajuszt. Utána kitisztítják a fülét, kitépik belőle a szőrt, és kopaszra nyírják belül. Az intim helyeken is lenyírják. A farka tövét is hogy a végén bojt legyen. A törzsén megmaradó hosszabb szőrt különleges, kutyakozmetikus ollóval fazonírozzák. Végül persze levágják a körmét, kinyomják a bűzmirigyeit. Ez is része a munkának.

Tulajdonképpen van egy megadott standard, amit a tanfolyamon tanultunk, meg vannak aktuális divatok, amiket követni lehet. Igazából a nyírásfajták évente változhatnak attól függően, hogy a kutyakiállításokon mi a legmenőbb. Én egyébként, már egy ideje nem űzöm ezt a szakmát, de ha meglátok egy loncsos, elhanyagolt külsejű kutyát, nem bírom ki, hogy ne segítsek rajta.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten