Állati okosságok - Iskolaprogram a felelős állattartásért
Ferenczi Anita
2003/09/17 13:54
842 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az idén 10 éves fennállását ünneplő Felelős Állatbarátok Egyesülete (FÁBE) és a Rex Kutyaotthon Alapítvány a 2003-as tanévkezdéssel útjára indította a felelős állattartással foglalkozó új közös Iskolaprogramját.

A pedagógusoknak szóló oktatási segédanyag célja a kisiskolások állatokkal kapcsolatos helyes szemléletének kialakítása, valamint a felelős állattartás alapvető szabályainak megismertetése. A most közreadott oktatóprogram életre hívását az a meggyőződés inspirálta, hogy oktatás és szemléletformálás nélkül nem érhető el hathatós változás a felelős állattartás és az állatvédelem területén.

A hazai és külföldi oktatási tapasztalatok figyelembevételével kifejlesztett oktatói segédanyag praktikus segítség mindazok számára, akik több ismeretet szeretnének átadni tanítványaiknak a felelős állattartás témaköréből. A program célja, hogy felhívja a figyelmet az állatok természetes igényeire, a velük való helyes bánásmódra és a felelős állattartás szabályaira, ezzel elősegítve az ember és állat optimális viszonyának alakulását.

A most elindított Iskolaprogram a felelős állattartás FÁBE által megfogalmazott hét aranyszabályán alapul, amelyek a felelősségre, a szeretetre, a megfelelő táplálásra, az állatok mozgásigényének kielégítésére, az egészségük megőrzésére, a szaporodásukkal kapcsolatos kötelezettségvállalásokra és a harmonikus környezet megteremtésére vonatkoznak.

Az "Állati Okosságok" oktatócsomag bemutatása

A dr. Sátori Ágnes pszichológus, állatorvos által szerkesztett oktatóanyag jelentősen támaszkodik a Felelős Állatbarátok Egyesülete és a Rex Kutyaotthon Alapítvány által közösen fejlesztett korábbi oktatóanyagra, valamint az Angol Királyi Állatvédő Egyesület és az angliai Waltham Kutatóközpont anyagaira. A tananyag összeállítása során a fő hangsúlyt a társállatok témaköre kapta, a gyerekek számára könnyen elsajátítható, élvezetes, színes formában bemutatva azt. Mivel az oktatási segédanyag az általános iskola 1-4. osztályának tanulói számára készült, ezért a témák sorrendje variálható az adott osztály igényeinek megfelelően.

Az egyes fejezetekben a téma rövid kifejtése olvasható, melyet a tanító, esetleg felsőbb osztályos tanulók igény szerint dolgozhatnak fel, egészíthetnek ki. A leírtakra támaszkodó kérdések mellett egy-egy megértést segítő példa olvasható. Ezután egy vagy több feladat következik, melyek ötletül szolgálnak a rögzítést illetően és természetesen az adott korosztálynak megfelelően módosíthatók. A rajzos feladatok kimásolásával és szétosztásával az óra anyaga könnyebben érthetővé, feldolgozhatóvá válik.

Az anyag felosztása is önállóságot ad, hiszen az anyag a diákok igényeinek megfelelően akár több órára is elosztható, egy-egy óra anyaga bővíthető, s a különböző osztályok szintjének megfelelően egymásra építhető. Minden kérdéshez színes szemléltető poszterek tartoznak. További segédanyag a felelős állattartásról szóló 10 perces film, amely az Angol Királyi Állatvédő Egyesület felvétele. Az oktatócsomag részét képezi egy ún. Értékelőlap, amelyen a tanárok jelezhetik véleményüket. Amennyiben a kérdőívet visszaküldik, az osztály diákjai számára ajándékkal kedveskednek a szervezők.

Az Iskolaprogram csomagok

Az általános iskolák igényei szerint az oktatócsomagok kétféle formában érhetők el. A nyomtatott oktatócsomag olyan általános iskoláknak ajánlott, amelyeknél még nem megoldott az internet hozzáférés. A www.iskolaprogram.hu honlapon jelszó segítségével elérhető online-csomag azoknak az intézményeknek nyújt kényelmes hozzáférést, amelyek már csatlakoztak a világhálóra. A videokazettát ebben az esetben is kézhez kapják.

A fejlesztés interaktív jellege

A moduláris fejlesztések - az elmúlt évek hagyományaihoz hűen - jelentősen támaszkodnak a pedagógusok értékelő véleményére. A tervek szerint félévente két fejezettel bővül az oktatóanyag. A most elkészült első két fejezet bevezető jellegű, amely elsősorban a felelős állattartás lényeges elemeivel való ismerkedést szolgálja. A további fejezetekben részletes kifejtésre kerülnek a bevezetőben érintett témakörök, valamint a pedagógusok visszajelzéseire támaszkodva újabb aktuális témákat vonunk be az oktatóanyagba.

A pedagógusok folyamatos támogatása

Az oktatócsomagok mellett állandó szakmai segítséget nyújtunk a pedagógusok számára Tervezett támogatórendszerünkben mindenkor megválaszoljuk a tanárok szakmai kérdéseit, és szükség esetén további háttér-információt nyújtunk telefonon, faxon vagy e-mail-ben. Az Iskolaprogram szervezői arra törekszenek, hogy a pedagógusokkal állandó párbeszédet tartsanak fenn, amely egyrészt egy szakmai támogatórendszert, másrészt egy a tapasztalatok kiértékelésére szolgáló visszajelzési rendszert foglal magában. Az iskolákkal való hosszú távú együttműködés reményében az oktatóanyagot minden évben bővíteni fogjuk

A téma szakértői, akik segítették az Isklaprogram létrejöttét:

  • Dr. Sátori Ágnes, Tetra 2002 Alapítvány,
  • Dr. Király Péter, Rex Kutyaotthon Alapítvány,
  • Kanczler Gyuláné dr., ELTE TOFK,
  • Véghelyi Józsefné dr., ELTE TOFK

Az idei iskolaprogram indításaképpen 2003 októberétől az újpesti Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központ iskolájának mind a 17 osztályában a Rex Alapítvány oktatói megtartják a megújult állatvédelmi tanórákat, melyekre az érdeklődő pedagógusokat szeretettel várják.

További információ

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten