Állegendák
Farkas Zoltán
2004/04/17 15:09
843 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A legendák közismertsége oda vezetett, hogy maguk az emberek is alkottak legendákat, s ezek gyorsan el is terjedtek a köztudatban. A történetek már csak szerkezetileg hasonlítottak az eredetire, ezért a forráskritika itt még inkább megkerülhetetlen.

Ismétlő feladat:

Elevenítsd fel a legenda műfajáról szerzett ismereteidet!

A legendák alapvető célja, a példaadás, illetve a keresztény értékek bemutatása volt. Mivel ez csak úgy valósulhatott meg, ha minél szélesebb rétegek megismerhették a legendák tartalmát, ezért ezek a szentek életéről szóló történetek hamarosan igen nagy népszerűségre tettek szert, ami annak is köszönhető, hogy az általuk elmondott történetek - tulajdonképpen életrajzok - a középkori, általában információszegény közegekben jelentős szórakoztató hatással is rendelkeztek. Valószínűleg ez az oka annak, hogy a középkor embere, a szentek és vértanúk legendáinak mintájára maga is elkezdett hasonló történeteket kitalálni. Természetesen ezek az úgynevezett állegendák inkább csak szerkezetileg (vita-passio-miracula) hasonlítottak mintáikra, tartalmilag az elsődleges céljukká már a szórakoztatás vált.
Ennek eszközeként természetesen az állegenda azon részeit igyekeztek elsősorban kidomborítani, amelyek cselekményes és/vagy kellően hátborzongató elemeket tartalmazhattak. Különösen nagy hangsúlyt kapott ezáltal a szenvedéstörténet, amely kapcsán szinte korlátlan számban lehetett válogatott kínzásokról mesélni. Hasonlóképp kedvelt volt a különféle csodák színes és érzékletes bemutatása. A szórakoztatás igénye nyomán született az állegendák azon sajátossága is, hogy párbeszédes elemek segítségével tette érzékletessé az események elmondását. Az állegendák fiktív főszereplője szinte mesebeli hősként tűnt fel a hallgatóság előtt, aki sokszor keveredett kifejezetten világias kalandokba is, és viselkedése sem mindig felelt meg a valódi legendák által például állítottnak.
Az állegendák forrásértékét tekintve természetesen semmiféle történeti valóságmagot nem kereshetünk bennük, ám a középkor mentalitástörténetére vonatkozóan fontos adalékokkal szolgálhatnak.

Kérdések

1. Milyen szükséglet kielégítésére alakultak ki az állegendák?

2. Melyek az állegendák legjobban kidolgozott részei?
Miért?

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten