Amikor a romok mesélni tudnak
Érsek Dóra
2007/11/12 10:22
1611 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Eger történelmi múltú városát a hasonló nevű patak két oldalán találhatjuk a Bükk déli lábainál. Szent István király itt alapította meg az első egyházmegyék egyikét, melynek területe egészen a Kárpátok gerincéig húzódott. Az Árpád-házi uralkodók idejében az egri püspök menedékvárát a felsőtárkányi Várhegy hatalmas erődítménye jelentette, amit a tatárjáráskor romboltak le.
Eger vára

Az országos újjáépítés részeként, az egri püspök parancsára vették körbe erős kőfalakkal a jelenlegi egri Várhegyet, melyet a XIV. századi krónikákban Szent János evangélista várának írtak le. A Felvidéket uralmuk alatt tartó cseh husziták elleni védekezésül az Al-Magyar domb felőli oldalon alakították ki a nagyméretű külsővárat, ami a védelmi rendszer első vonalát jelentette. A hódító Oszmán Birodalommal szemben kialakított végvárrendszer fontos tagjának számító Eger élére 1548-ban nevezték ki Dobó Istvánt várkapitánynak. Dobó elsődleges feladatának tartotta, hogy minél jobban megerősítse a végvárat a várható török támadás ellen, mind a helyőrség, mind a hadieszközök számának emelésével.

Ali és Ahmed pasák egyesített hadai 1552 szeptemberében vették ostrom alá az egri végvárat, de Bornemissza Gergely – várkapitány - irányításával rendre elhárították próbálkozásaikat. Végül a török hadvezetés a hosszú heteken át zajló ostrom után, nagy veszteségeket szenvedve, kénytelen volt elvonulni.  Az évtizedekig tartó átépítések után már jóval korszerűbb erődítmény várta Mohamed szultán csapatait 1596-ban, de a többnemzetiségű helyőrség gyávasága folytán, rövid viadal után a törökök kezére került a vár. A hódoltság majd száz esztendeig tartott, a vár visszavételére csak 1687-ben, hosszas, kiéheztető blokád után került sor.

1701-ben a császári haditanács felrobbanttatta a feleslegessé vált külsővár védőműveit, így a kuruc szabadságharcban csak a belsővár kapott kisebb szerepet. Aztán lassan hanyatlásnak indult a régi dicsőség színtere, köveit szekérszámra hordták el a városba építkezésekhez. A régészeti kutatómunka és helyreállítás csak az 1960-as években kezdődött el. Az utóbbi időben egyre több részletét állítják helyre az egri várnak, amit a régmúlt idők históriájára kíváncsi érdeklődők ezrei tekinthetnek meg.

Kép

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten