Amit egy lovagnak feltétlenül tudni kell
2000/12/10 00:00
8088 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A lovagi testnevelés kialakulása és fejlődése szoros összefüggésben áll a feudalizmus rendszerével. A lovagi címet elnyerő harcosok ugyanis hűbéri viszonyba kerültek a királlyal. De mi is volt a feltétele annak - persze a származáson kívül - hogy valaki lovag legyen? Igen komoly fizikai követelmények elé állította a kor a tisztelt önjelölteket.

Nem elég, hogy páncélban kellett egyensúlyozniuk a lovakon harc közben, a lovagoknak a számmisztikában fogant hét készséget is el kellett sajátítaniuk. Így, kezdve az alapoktól - mint maga a lovaglás - az úszáson, vadászáson, íjazáson, víváson túl, hozzátartozott a lovag "hivatásához" az is, hogy a labdázást és a szolgálat szórakoztató táblás játékait megtanulja. Ez utóbbi magyarul körülbelül annyit jelenthet: hogyan unatkozzon egy lovag kreatívan, mondjuk őrség közben. Ha valaki még mindig kevesellné ezeket a képességeket - nos annak teljesen igaza van. Hiszen nem elég a testet edzeni, élezni a szellemet, a léleknek is adósa az ember. Ezért hát a hét lovagi készség oszlopos alkotóelemei közé tartozik az udvari jómodorhoz nélkülözhetetlen versmondás művészete, valamint a körtánc alaplépései.

Feltétlenül magyarázatot érdemel e hét lovagi elvárás, hiszen a XIV. század felfogása nem feltétlenül paralel a jelenkoréval. A lovaglás alapjának számító egyensúlyérzéket megbokrosodott falovon sajátították el, bizonyára nem kis nehézségek árán. Ezt követte a tereplovaglás, majd az egyre nagyobb kihívások. Az úszás értelemszerűen nem a lovagok feladata volt, páncéljaikban elég nehézkesen maradtak volna meg a víz felszínén. Ez a lovagi készség a lovon úsztatást jelentette. A lemerülést elkerülendő a fémszerelést még rőzsekötegekkel és különféle tömlőkkel is megtoldották. Vadászatnak kifejezetten a nagyvadak elejtése számított, így a bölény, medve, szarvas és vadkan jelentették az abszolút trófeát. Az íjazás - elsősorban a számszeríj használatát jelentette. A vívást a XIV. század közepétől növekvő jelentőségű gyalogos harcmodor kialakulása terjesztette el, mint ahogyan a test-test elleni gyalogos küzdelem technikai és taktikai elemeinek elsajátítását is. Meglepő, hogy a testharcban fellelhetők a szamurájok dzsui-dzsuci technikájára emlékeztető pusztakezes önvédelmi mozdulatok is. Törvényszerű lovagi erényromlás ez valahol, hiszen a győzelem abszolút formáját jelentik a gáncsolások, kartörések és egyéb, végtagficammal járó lefegyverzési módszerek - a diadal tényleges, éppúgy, mint a sérülések.

Most már tudjuk, mik a feltételei a lovaggá válásnak, rendezzünk meg képzeletben egy lovagi tornát. Többféle játék terjedt el, ezek közül az egyszerűbb és kevésbé balesetveszélyes - ezt ajánlom vállalkozó kedvű fiataloknak - a tompa vagy hegyes végű lándzsával vívott párviadal, ami inkább csak jelképes célokat szolgált. Egy másik párbaj-válfaj a buhurt, ami kifejezetten tömeges összecsapás volt. Szintén tompa hegyű lándzsával harcoltak, kivéve, amikor hegyessel. De veszélyessége nem a fegyverhasználatból fakadt, hanem abból a ló és lovagmasszából, akik e nemes játéknak résztvevői voltak. A nagy hadakozásban olykor összetaposták egymást a felvert porban szem elől tévesztve társaikat, ha pedig már valaki a földre került, szerencsésnek mondhatta magát, ha kisebb zúzódásokkal és agyrázkódással megúszta. Idővel - e nem kívánt baleseteket ill. haláleseteket elkerülendő - a küzdő felek közé korlátot állítottak, és a lándzsa recés vége is csak a másik nyeregből való kiütését szolgálta.

Mielőtt még túl egysíkúnak tűnne a lovagélet, mármint testkultúra szempontjából, gyorsan megjegyezném, hogy gyakorta rendeztek ugró-, futó-, birkózó- és kőhajító vetélkedőket is. Sőt, a lovaspólót is a lovagok terjesztették el, harcból hazatérve ez a játék volt kedvenc elfoglaltságuk. A XV. századra pedig már extrémnek mondható sportokra is adták a fejüket, mint az asztalugrás vagy a falrafutás.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten