Analóg vagy digitális?
Zsigó Zsolt
2004/06/24 08:00
3509 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ez még kérdés? A digitális jó és modern, az analóg ócska és öreg. Vagy mégsem?

A fenti állítás annyiban megállja a helyét, hogy az analóg technika öregebb a digitálisnál. Olyannyira, hogy amíg nem voltak digitális műszereink addig nem is volt szükség - a mára egyre inkább lekicsinylővé váló - analóg jelzőre sem, hiszen minden műszer ezen az elven működött. Az elv pedig nem más, mint hogy a mérendő mennyiséget, vagy az általa kiváltott hatást - általában erőhatást - közvetlenül hasonlítjuk össze egy skálával, és erről olvassuk le a mért adatot. Analóg műszer alatt általában mindenki a klasszikus lengőtekercses volt vagy ampermérőket érti, de ide kell sorolnunk példaként a sokkal hétköznapibb vonalzót, a mérőszalagot, a mérőhengert vagy a nóniusz skálával ellátott tolómérőt is.

Mennyivel modernebbek a digitális műszerek?

Nos, az analóg műszer skálájáról a felhasználónak magának kell leolvasnia a mért adatot, amíg ez a folyamat a digitális műszerekben automatizálva van. Elmondhatjuk, hogy a digitális műszerekben ki van zárva az emberi tényező. Nincs más dolgunk, mint egy számot leolvasni, ez pedig legfeljebb csak a súlyos diszlexiásoknak okozhat némi problémát. Az analóg műszerek leolvasását azonban igen sokféle módon el lehet téveszteni. Lehet például, hogy skálahibát követünk el, azaz eltéved a szemünk a sok rovátka között, vagy egyszerűen elszámoljuk magunkat az osztások átszámolásakor. Egy analóg műszernél már abból is úgynevezett parallaxis hiba származhat, ha nem merőlegesen nézünk a műszerre. A parallaxis hiba tipikus esete, hogy az anyósülésről nézve kevesebbet mutat az autó kilométerórája. Ezzel esetenként hamis biztonságérzetet sugall a kedves utastársnak, de ugyanez a hibatényező több esetben pozitív előjellel esik latba a családi béke fenntartásában.

A pontosság

A műszerek legfontosabb tulajdonsága a pontosságuk. Az analóg műszereken általában fel van tüntetve a hibakorlát, amíg a digitális műszereknél hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a leolvasott számjegyek mindegyike igaz, azaz pontos. Nos, aki ilyen illúziókba ringatja magát, annak javasolom, hogy tegyen egymásmellé két digitális hőmérőt! Még a drágább típusoknál is meg fog lepődni. Persze a komoly műszerekre azért igaz, hogy a kijelzett adatok igazak, persze itt sem feledkezhetünk meg arról, hogy az utolsó számjegy minden esetben kerekített. A digitális műszerek pontosságát digitben fejezik ki, ami gyakorlatilag nem más, mint a leolvasható számjegyek száma. Akkor se jöjjünk zavarba, ha azt halljuk, hogy két és fél digit! A fél digit ebben az esetben az első számjegy, amely nem lehet csak egyes, vagyis egy ilyen műszerrel 0-tól 199-ig mérhetünk. Az analóg műszereket általában 2 számjegy pontossággal tudjuk leolvasni, ennél pontosabb méréshez már bonyolultabb skálákra van szükség. A fentiek szerint ez a pontosság egy három, három és fél digites digitális műszerrel már könnyen meghaladható, tehát ha nagy pontosságú, könnyen leolvasható műszert szeretnénk gyártani, akkor azt digitálisra kell tervezzük.

Analóg vagy digitális?

Az eddigiek alapján igazolódni látszik a cikk kezdeti feltevése, amely szerint ami analóg, az korszerűtlen. A jövő útja a digitalizálás. Az autók műszerfaláról is eltűnnek majd a mutatók, és csupa számot látunk majd. Például azt, hogy 73,5 km/h a sebességünk és, hogy 21,8l benzin van még a tankban. De mit fog ez jelenteni? Gyorsan megyünk vagy lassan? Már tankolni kell vagy még nem érdemes? Egyszerűen kiszámítható. Ha lakott területen vagyunk, akkor 23,5 km/h-val túlléptük a megengedett sebességet, ha közúton vagyunk, akkor még 16,5 km/h-t gyorsíthatunk. Ha 26 literes a tankunk, akkor 4,2 literért nem érdemes megállni tankolni, ha viszont 120 literes, akkor már majdnem üres a tartály.

Ugye milyen egyszerű? Vagy mégsem? Az az igazság, hogy a digitális műszereknél elveszik a szám valódi értéke. Egy analóg műszerre rápillantva minden számolgatás nélkül rögtön látom, hogy már elhagyta az ötvenet a sebességmérő mutatója, vagy hogy még nem érte el a kilencvenet, illetve, hogy majdnem tele van vagy üres a benzintank. Ezekben az esetekben senkit nem érdekelnek a semmitmondó számok. Sok területen az analóg kijelző a megfelelő megoldás, olyannyira, hogy még a digitális műszerek is analóg álarcot öltenek. Gondoljunk itt a zenegépek, hi-fi tornyok, erősítők hangerőt mérő ledsorára, ami valójában egy digitális műszer, de senkit nem érdekel, hogy az egyes lámpácskákhoz mekkora decibel értékek tartoznak. Ha csak néhány zöld lámpácska villog, akkor minden oké, ha már a piros lámpácskák is felvillannak, akkor dörömböl a szomszéd.

Gyakoroljuk a mérést!

Az analóg műszerek használatát gyakorlhatjuk a következő kis animáció segítségével. A szükséges információk a Súgóban megtalálhatók!

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten