Andalúziai geóda
2002/07/15 00:00
946 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Az andalúziai Pilar de Jaravia nevű kis település közelében sokáig működött egy bánya, amelyet a 70-es években bezártak ásványi kincsének, a gipszkészletének kimerülése miatt. Ám 1999-ben, amikor egy csapat felmérte a bánya állapotát, észrevették, hogy egy gipszér folytatódik, és 30 méter mélyen a földben egy óriási geódába torkollik. A geóda, amelynek korát hatmillió évesre becsülik, a geológusok szerint a világon egyedülálló képződmény nagysága, kristályainak tökéletessége, mérete és tisztasága miatt.

A természet csodája

A geóda, amelynek korát hatmillió évesre becsülik, a geológusok szerint a világon egyedül álló képződmény nagysága, kristályainak tökéletessége, mérete és tisztasága miatt. A 8 méter hosszú, 1,7 méter széles, és 1,8 méter magas üregből mindenhol kristályok nőnek ki és ezek olyan átlátszóak, hogy el lehet olvasni a mögéjük tett papírra írtakat. A gyönyörű természeti ritkaság sorsa még nem dőlt el. Szakemberek és hatóságok egyetértenek abban, hogy lehetővé kell tenni, hogy a geódát láthassák az emberek, gyönyörködhessenek benne. A hozzávezető túra ugyan nem túl könnyű - 400 métert kell megtenni, helyenként görnyedve, helyenként erősen lejtős terepen és a tölcséralakban elkeskenyedő bejárat is óvatosságot követel. De nem kell hozzá szakképzett barlangásznak lenni. Csakhogy...

A gipszkristályok nagyon sérülékenyek. A megszokott 65 százalékos párataralom már 5 ember jelenlétekor is 90 százalékra emelkedik. A fény pedig kiszárítja és homályossá teszi a kristályokat. Ezen kívül szépségük felelőtlenségre csábít sok embert. Amyg nem zárták le a bánya bejáratát betörésbiztos ajtóval, a látogatók sok kárt tettek bennük. Letört kristálymaradványok sokasága tanúskodik erről. A geóda láthatóságára több megoldás kínálkozik. Lehet kevés számú csoportokat szervezni, de az is felmerült, hogy telepítsenek a bejáratához egy ablakot, és csak ezen keresztül lehessen az üregbe betekinteni. (gluck)

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten