Aszteroidák és meteorok
Müller András
2002/08/29 00:00
2021 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Gyönyörű, ugyanakkor félelmetes jelenségek és objektumok. Titkos kívánságaink beteljesítői, noha talán érdemes lenne azt kívánnunk, hogy többségükkel sose találkozzunk. Égi jelek, vagy az "Égi Rendőrség" körözöttei csupán? Cikkeinkben a természettudomány különböző aspektusaiból próbáljuk bemutatni ezeket az égi tüneményeket.

Törzsanyag

Leonida - hullócsillag zápor
A tavalyi zápor után - melyből a zárt felhőzet miatt rendesen kimaradtunk - sok esély van arra, hogy az elkövetkező néhány évben további sűrű anyagfelhőkkel találkozzon Földünk.

Hullócsillagok az őszi égen
Biztos sokan vannak, akik szívesen emlékeznek vissza az augusztusi csillaghullásra. Ha az időjárás is úgy akarja, akkor november 14-e és 20-a között újra láthatunk csillaghullást. A nyári csillaghullást a Perseidák okozzák, ez a mostani pedig a Leonidák "műve".

A dinoszaurusz-kutatás újdonságai
A dinoszauruszok nem szűnnek meg ámulatba ejteni az embert. Mióta az első Iguanodon csontváza napvilágra került, se szeri se száma a dínókról szóló képeskönyveknek és fantasztikus történeteknek. (Még a Sherlock Holmes regények szerzője, Sir Arthur Conan Doyle is írt a dinoszauruszok uralta Elveszett világról.) Pár éve a Jurassic Park keltette fel az érdeklődést újra a dínók iránt, most pedig egy újabb őshüllős filmet csodálhatunk meg a moziban a Disney stúdió Dínóját.

Aszteroida-veszély 2019-ben?
A 2002 N17 aszteroidát 2002. július 5-én észlelték az USA új-mexikói Linear Obszervatórium automata keresőtávcsövével. Azóta világszerte figyelemmel követik az útját, s már közel 200 további megfigyelést végeztek el. A kisbolygóról pillanatnyilag annyit tudunk, hogy a következő 18 hónap során jól látható marad, így tovább pontosítható a pályája.

Tudtad-e?

Egy amerikai kémiaprofesszor, Benjamin Silliman (1779-1864) és egyik munkatársa arról számoltak be 1807-ben, hogy meteorithullást láttak. Thomas Jefferson (1743-1826), az Egyesült államok akkori elnöke, aki kiváló tudós volt, a bejelentésről úgy vélekedett: könnyebb elhinni, hogy két jenki professzor hazudik, mint hogy kövek hullnak az égből.

Az Iliászban említett vasdarab, ami ajándékként érkezett Patraculus temetési szertartására, kétségtelenül egy nikkel-vas meteorit volt.

A mekkai Kába síremlék fekete köve is valószínűleg egy lehullott meteorit.

Feladat

Miről nevezték el a meteorrajokat?

Hányas szám a rés a Titius-Bode szabályként ismert számsorban?

Hol található a Barringer-kráter?

Mi az oka annak, hogy az aszteroida övezet anyaga nem sűrűsödhetett össze bolygóvá?

Kapcsolódó linkek

Csillagvilág

NASA: Részletes leírás a meteorok fizikájáról, a Leonidák '66-os jelentkezéséről, és a tervezett élő közvetítésről

Kisenciklopédia

Meteorid: kisbolygónál kisebb, szilárd anyagdarab; meteor: ha ugyanez hullócsillagként elég (a görög szó jelentése tárgy a levegőben, amit manapság UFO-nak neveznénk); meteorit: az a hullócsillag, amely leér a földfelszínre. Hagyományosan három típusuk ismert: kő- (aerolitok), vas- (szideritek) és kő-vas meteoritok.

Szenes kondritok: a kőmeteoritok érdekes alcsoportját alkotják, melyek igen gazdagok szénvegyületekben, és tömegük mintegy 5%-a komplex szerves anyag.

Aszteroidák: kisbolygók (eredeti jelentése csillagszerű), melyek többnyire a Mars és a Jupiter közötti térségben keringő kődarabok.

Hulló csillag: A Föld közelébe jutó részecske összenyomja maga előtt a levegőt. Az összenyomott levegő addig növeli a részecske hőmérsékletét, amíg az ragyogva (tűzcsík) és gőzölögve még kisebb porrészecskékké nem hullik szét. Az ilyen por rendkívül hasznos, mert vízcseppek gyűlnek köréje, és így elősegíti az eső létrejöttét.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten