Ausztrália vörös szíve
2002/07/30 00:00
3982 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A kenguru mellett Ausztrália talán másik legismertebb nevezetessége az Uluru, a föld legnagyobb egy darabból álló sziklatömbje. A jellegzetes vörös színű monolit nevét az itt élő, ma már alig kétszáz főt számláló Pitjantjatjara és Yankunytjatjara bennszülött törzsektől kapta. Azt, hogy az Uluru mit jelent, senki sem tudja, állítólag csak egy név. Az itt élő őslakos emberek számára ez a hely szent, minden egyes hasadékához, szurdokához mitológiai események kötődnek.

Ausztráliában található a világ legnagyobb monolitikus, azaz egy darabból álló sziklatömbje az Uluru. Ez a legmagasabb pontján 340 méter magas, 9,4 kilométer átmérőjű kőtömb a környékén élő ausztrál bennszülöttek számára szent hely és a földrész legnagyobb nemzeti parkjának legfőbb nevezetessége. Az Uluru-Kata Tjuta Nemzeti Park, amely természetesen az UNESCO Világörökség része 132566 hektárnyi területet foglal el az óriási kontinensből. Leghíresebb látnivalóján a már említett Uluru-n kívül rengeteg értéket találhat az idelátogató. De mielőtt rátérnénk ezekre, ejtsünk néhány szót erről a lenyűgöző szikláról, ami a kengurun kívül egyik Ausztrália védjegye.

Nevét az itt élő, ma már alig kétszáz főt számláló Pitjantjatjara és Yankunytjatjara bennszülött törzsektől kapta. Azt, hogy ez mit jelent senki sem tudja, állítólag csak egy név. Az itt élő őslakos emberek számára ez a hely szent, minden egyes hasadékához, szurdokához mitológiai események kötődnek. Hitük szerint az álomidőben - ahogy ők nevezik a teremtés előtti időszakot - itt nagyon fontos, az emberi logika számára felfoghatatlan események játszódtak le az istenek között. Az ausztráliai bennszülöttek hitvilága egyébként rendkívül érdekes dolgokat tartalmaz, merőben másképp írják le a világot, mint a mi kultúránkban.

A szent szikla egyébként tabu, vagyis tiltott dolog számukra. Felmászni rá nekik egyáltalán nem szabad. A turisták megengedett a mászás, de őket is inkább eltanácsolják a vörös színű homokkő koptatásától. A szikla színe napszakonként, a fényviszonyok változásával együtt változik, a legismertebb és a legtöbb fotón látható vörös színtől a liláig terjed.

Az Uluru-n kívül még 36 monolit található a nemzeti park területén. A szintén vörös sziklák 25 négyzetkilométeren találhatók, a legmagasabb közülük több mint 500 méter. Ezt a területet Kata Tjuta-nak nevezik, ami magyarul "Sok fejet" jelent, mivel a hatalmas kövek emberi fejekre emlékeztetnek. Van, aki szerint Kata Tjuta sziklái még szebbek Uluru-nál is.

A sziklákon kívül egyéb természeti értékei is vannak a nemzeti parknak. A talajt összefüggő növényzet borítja és a környék 150 madár, ugyanennyi hüllő- és kétéltű fajnak, valamint 22 féle emlősállatnak ad otthont. Az Ausztráliában mindenhol megtalálható kengurun kívül itt él még a kokabura, ami a föld legnagyobb jégmadara, a hangyászsün, ami emlősállat létére tojással szaporodik, de miután kikeltek kicsinyei, ugyanúgy szoptatja őket, mint bármelyik fajtársa. De még számos rendkívül érdekes állat- és növényfajt találhatunk itt Ausztrália egzotikus élővilágából.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten