Avast - A tökéletes otthoni vírusellenes megoldás
2004/12/05 15:26
1300 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ha az iskolának van is tökéletes vírusvédelme, ez gyakran nem mondható el a dolgozókról vagy a diákokról. Ha ezentúl megkeresnek bennünket, nyugodt szívvel ajánlhatunk egy bevált, és otthoni környezetbe ingyenes megoldást, ami ráadásul teljesen magyarított: az AVAST! Antivírust.

www.avast.com

A kizárólag otthoni felhasználók számára készített antivírus csomag a számítógép valós idejű védelmét biztosítja. A fájlrendszer védelmét bizonyos típusokra korlátozhatjuk. Az e-mailben, az SMTP, POP3 és IMAP4 protokollon áthaladó vírusokat és férgeket általános figyelő szűri, Microsoft Outlook esetén egy speciális, különleges beállítást nem igénylő beépülő modul vigyáz az ártalmas objektumok beérkezésére. Figyeli az azonnali üzenetküldők és a fájlcserélő rendszerek működését is. A vírusadatbázis frissítése a beütemezett időpontban történik az Internetről. A felismert kártevőket karanténba helyezi. Az egyszerű kezelőfelület arculatát felszínekkel változtathatjuk át.
Az otthoni kiadás demó változatát ingyen beszerezhető licenckulcssal oldhatjuk fel.

Enélkül a kulcs nélkül a program csak 60 napig használható, ellenben bármilyen (akár céges) környezetben is.

A rendszerkövetelmények a következők:

Windows 95/98/Windows Me:
486-os PC, 32 MB RAM, 50 MB szabad merevlemez terület,

Windows NT 4.0:
486-os PC, 32 MB RAM, 50 MB szabad merevlemez terület, Service Pack 3 vagy telepített magasabb verzió,

Windows 2000/XP/2003:
Pentium PC, 64 MB RAM (128 MB ajánlott), 50 MB szabad merevlemez terület,

(A program maga 20 MB területet igényel, a többi lefoglalt terület a vírus helyreállító adatbázisnak és az indexeknek kell. [VRDB, más néven "integritás adatbázis"-ként ismert az előző verziókban])

- A program használatához MS Internet Explorer 4, vagy magasabb verzió szükséges.

Fontos tudnunk, hogy szerver operációs renszeren (NT4, Windows 2000 vagy 2003 server) nem fog futni a program.

Telepítés, használat

A licenckulcsot emailben kapjuk meg, amely nekem a webes regisztráció után pár perccel meg is érkezett. A telepítést követően a számítógépet újra kell indítani. Az újraindulás után a program automatikusan letölti a frissítéseket, illetve beállíthatjuk a használati jellemzőket. A program használata nagyon egyszerű, következzen néhány képernyőkép kedvcsinálónak, mit is fedezhetünk fel:

Levelezés és üzenetküldés védelme

A program egyik legfőbb erénye, hogy képes keresni és védeni a levelezéskor, illetve az azonnali üzenetküldő programok használata során is. Elemzők szerint az elmúlt 2 év során az internetes vírusok gyakorlatilag egyeduralkodók lettek, új fájlvírussal már csak elvétve találkozhatunk az interneten (emailben vagy IM programokban) terjedő kártevők hadában. A program magyarításáról a honosító műhely honlapján (www.honositomuhely.hu) találhatunk információkat. A cikk szerzője itt szeretne köszönetet mondani a magyarítást végzőnek a nagyszerű munkáért!

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten