Digitális oktatási technológiák és adatkezelés - Az Agile EDU project
2023/09/22 14:38
556 megtekintés

Az oktatás digitalizációja hatalmas változáson ment keresztül a Covid-19 pandémia idején. Ez az időszak rávilágított arra, hogy mennyire felkészületlenül érte az iskolák vezetőit, pedagógusait, a szülőket és még magukat a tanulókat is az, hogy megbírkózzanak a helyzet okozta kihívásokkal.

agile

Mindnyájan emlékszünk még arra, hogy milyen hirtelen kellett megismerkedni különböző digitális oktatási eszközökkel, softwerekkel, új technológiákkal, amelyek azóta is használatban vannak az oktatási és tanulási folyamat meghatározó részeként.

Ezen eszközök pedagógiailag hatékony használata a tanulókat és a tanárokat egyaránt olyan készségekkel ruházza fel, amelyekkel jobb eredményeket érhetnek el egy tudásalapú társadalomban.

Az is köztudott, hogy ezek a digitális oktatási eszközök és források különböző adatokat gyűjtenek és ez több nagyon fontos kérdést vet fel, amelyre válaszokat kell adni.

Melyek azok az adat felhasználással kapcsolatos kérdések, amelyekre választ kell adnunk? Íme néhány példa:

agile1 Pedagógiai felhasználás

Hogyan lehetséges felhasználni és értelmezni a tanulói adatokat, hogy a tanulással kapcsolatban jó döntések szülessenek? Milyen kompetenciákkal kell bírni a pedagógusoknak, hogy a tanulók tanulási adatait célzottan használják föl?

agile2 Bizalom és biztonság

Milyen intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy az adatok biztonságban legyenek? Milyen hatással van az adatok birtoklása az iskolákra attól függően, hogy ki az adatok tulajdonosa és/vagy feldolgozója?

agile3 Egyenlőség és integráció

Hogyan biztosítható a digitális oktatási eszközökhöz való egyenlő hozzáférés függetlenül a tanulók társadalmi-gazdasági hátterétől és tudásszintjétől.

agile4 Milyen szabályok szükségesek a mesterséges intelligencia iskolai alkalmazásához? Milyen szabályozásokra van szükség az iskolai adatok digitális eszközszolgáltatók és harmadik felek általi felhasználása során? Lehetővé kell-e tenni a szülők számára, hogy láthassák a diákok minden online tevékenységét?

Az Agile EDU project

A European Schoolnet ebben az évben prioritásként kezeli az adatok oktatásban való felhasználásának kérdéskörét. Ennek keretében 2023. januárjában útjára indította az Agile EDU 3 éven át tartó projektet, amely az Errasmus+ Program finanszírozásával valósul meg és a fenti kérdésekkel foglalkozik. A projek partnerei között megtalálhatók állami és helyi hatóságok, egyetemek és a civil társadaom képviselői is.

A projekt elősegíti az érdekelt felek közötti párbeszédet, és az iskolákban gyűjtött és feldolgozott digitális adatok számos aspektusával foglalkozik a következő célok elérése érdekében:

  • A digitális oktatási adatokkal kapcsolatos tulajdonjogi, adatvédelmi, bizalmi és biztonsági kérdésekkel kapcsolatos szakértelem és tudatosság növelése.
  • Az etikai elvek közös értelmezésének kialakítása, amely több ország és az érdekelt felek szempontjait veszi figyelembe.
  • Európai unió szintű közösség létrehozása az érdekelt felek közötti párbeszéd előmozdítása érdekében, hogy megosszák egymással a digitális oktatási ökoszisztémákkal kapcsolatos ismereteiket és ötleteiket.
  • Iránymutatás megfogalmazása és egy tananyag létrehozása az adatok ésszerű felhasználásához.

Tudjon meg többet a projectről itt: Agile EDU

Iratkozzon fel a hírlevélre itt: HÍRLEVÉL

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten