Az antibiotikum rezisztencia
Nádori Gergely
2007/11/04 12:43
1235 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Már azt gondolhattuk volna, hogy teljes győzelmet arattunk a baktériumok felett. Úgy tűnt, az antibiotikumokkal minden megoldható. Az utóbbi években mégis úgy látszik, nem olyan könnyű ellenféllel van dolgunk. Hogyan alakul ki az ellenállóképesség a baktériumokban? Mit tehetünk ez ellen mi magunk? Egy interaktív animáció is segít megérteni, a baktériumok elleni harc mikéntjét.

A Római Köztársaságban törvény rendelkezett arról hogy nem szabad többször ugyanaz ellen a nép ellen hadat viselniük. Akkor ugyanis az ellenség könnyedén kiismerheti a római harcmodort és megtalálhatja az ellenszerét is. A bölcs rómaiak többek között ennek a rendelkezésüknek is köszönhették, hogy nem találtak legyőzőjükre Itáliában. Mit gondolnánk viszont arról a hadvezérről, aki a csaták előtt hosszasan gyakoroltatja és kiképzi az... ellenséget. Bármekkora ostobaságnak is tetszik, mi gyakran pont ezt tesszük a baktériumok ellen vívott csatáinkban. Mikor Flemming felfedezte az első antibiotikumot a penicillint, hatalmas volt a lelkesedés az orvosok körében. Úgy tűnt, végre egy valódi csodagyógyszer van a kezünkben, amivel szinte minden baktériumok okozta megbetegedés gyógyítható.

A probléma azonban ezúttal is ebben a szinte szócskában rejtőzött. Kiderült ugyanis, hogy a baktériumok jelentős része nem érzékeny a penicillinre. Ez kezdetben nem jelentett gondott, hiszen egyre több és több új antibiotikumot sikerült felfedezni. Hamarosan számos szélesspektrumú antibiotikumot fedeztek fel és egyre több helyen alkalmazták őket. Nemsokára a szappanba, a tápszerekbe, hintőporokba is bekerült, elkezdték az állattenyésztésben is alkalmazni, a betegségek többségére már adtak antibiotikumot is. Míg az Egyesült Államokban 1954-ben még csak 1 millió kilogram antibiotikumot használtak fel, mára ez már 25 millió kilogrammra nőtt.

A 70-es 80-as évektől azonban egyre nehezebbé vált az antibiotikumok használata. Egymás után jelentek meg olyan baktériumtörzsek, melyek rezisztensek voltak a meglévő antibiotikumokra, csak a legújabbak hatottak rájuk. Hamarosan megjelentek a multirezisztens törzsek is, melyek mindenfajta gyógyszerrel szemben ellenállóak voltak. A kutatók úgy gondolják, ebben a legnagyobb szerepe az antibiotikumok felelőtlen használatának van. Az orvosok mindig a betegek szívére kötik, hogy megszabott ideig szedjék az antibiotikumot, függetlenül attól, hogy jobban érzik-e magukat. Azt is hangsúlyozzák, hogy tartsák be az időzítést is, ha kell, keljenek fel az éjszaka közepén bevenni a gyógyszert. Vajon miért? Miért ilyen különlegesek az antibiotikumok? Az alábbi szimuláció megmutatja.

Magyarázat

a bal felső üvegcsére kattintva adhatod az antibiotikumot; a mellette megjelenő piros csík az antibiotikum szintje a szervezetben; a középen levő pettyek a baktériumok; minél vörösebb a baktérium színe, annál ellenállóbb az antibiotikummal szemben; minél halványabb a baktérium, annál gyengébb; a beteg arca mutatja a közérzetét: ha nem mosolyog, kicsit rosszul érzi magát, ha elzöldül, igazán beteg.

Láthatod, hogy az antibiotikumok helytelen használata kineveli az ellenálló törzseket. Szabályos evolúciós folyamat zajlik le, ahol a rezisztensek a rátermettebbek.Nem csak a használati utasítás be nem tartása van ilyen hatással, hanem az is, ha nem csak a szükséges esetekben használunk antibiotikumot. A felelőtlenül adott antibiotikum ugyanis jó edzés a bennünk meglévő kórokozóknak és a nem kórokozó baktériumoknak is. Tudnunk kell ugyanis, hogy számtalan olyan baktériummal élünk együtt, melyek fontosak az egészségünk számára, nélkülözhetetlenek például az emésztésben. Egy 70 kg-os emberben átlagosan 1,5 kg ilyen jó (szimbionta) baktérium van. Ha gyakran és sok antibiotikumot szedünk, ezek ellenállóvá válnak, a baktériumoknál pedig gyakori a fajok közti génátvitel. A DNS könnyen átjuthat egyik baktériumfajból a másik, így az ártalmatlan (de rezisztens) baktériumból a kórokozóba is.

Ma már tagadhatatlan, hogy a rezisztens törzsek komoly veszélyt jelentenek, egyes kutatók úgy vélik: "Csatákat még nyerhetünk, de ezt a háborút biztosan elveszítjük" Mások azt hangsúlyozzák, hogy a józan gyógyszerhasználat még segíthet lelassítani a baktériumok ellenállóképességének fejlődését. Tény azonban, hogy a fejlett országokban egyre több a korábban már eltűnt hitt bakteriális megbetegedés, amit nem gyógyítanak a megszokott gyógyszerek. Nyugat-Európában újra növekszik a tüdőbajosok száma, és ezen nem segítenek a megszokott szerek, egyes gyulladásos megbetegedések, melyeket korábban könnyedén gyógyítotak az antibiotikumok, ma újra életveszélyesek lehetnek. Közben még mindig csak kevesen tudják, milyen veszélyekkel jár az antibiotikumok helytelen használata. Sokan hiszik, hogy a megfázásra és náthára is jó az antibiotikum és követelik az orvostól, hogy azt adja.

Mi az, amit mi tehetünk?

  •  Ne követeljük az orvostól, hogy antibiotikumot adjon, bízzuk a belátására, szükség van-e rá!
  • Tartsuk be pontosan az antibiotikum szedésének rendjét!
  • Csináljuk végig az antibiotikum kúrát, még ha el is műltak a tünetek! Ha lehet, használjunk az az adott kórokozóra kipróbált szűkspektrumú antiobiotikumot!
  • Csak szükséges esetben használjunk antibiotikumos szappant, hintőport egyéb készítményt!

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten