Az Atomium
Főző Attila László
2007/12/24 00:22
1285 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Akit Brüsszelbe szólít a kötelesség vagy pihenésképpen látogat a belga fővárosba és a csoki vásárlásnál több ideje van, feltétlenül látogasson ki a Heysel parkba és nézze meg az Atomiumot.

A belga főváros egyik jelképét eredetileg az 1958-as világkiállításra építették azzal a céllal, hogy fél év után lebontják a látványosságot. Aztán olyan népszerű lett, hogy a város vezetése a megtartása mellett döntött. A 102 méter magas Atomium a tudomány egyik szimbóluma is egyben, amellett, hogy szuvenírek ezrein szerepel. Az építmény a vas kristályrácsának elemi celláját ábrázolja.

Ebből szép szerkezetből is látszik, hogy a vas belső szerkezete rendezett, szimmetrikus. A bökkenő az, hogy az Atomium 9 gömbje nem atomokat ábrázol. A fémek belső szerkezete ugyanis olyan, hogy különféle szimmetrikus elrendezésben "ex-atomok" helyezkednek el. A fémes kötés kialakulásakor a vasatomok - nagyon önzetlenül - megszabadulnak néhány elektrontól és azokat közössé teszik. Ennek nyomán a kristályt alkotó részecskék valójában ionok.

A fémrácsban az ionok (pozitív fémionok) a közös elektronok által vannak körülvéve (inkább körülzsongva). A vas esetében az ionok úgy helyezkednek el, ahogyan a képen is látszik, azaz egy képzeletbeli kocka sarkaiban és egy ion a közepén.

Ez a képzeletbeli kocka sokszor ismételve a teljes szerkezetet a kristályrácsot adja ki. Ezt a szimmetria-egységet elemi cellának nevezzük. Az ilyen típusú elemi cella az ún. tércentrált köbös elrendezés. Interaktív elemi cellák találhatók a http://www.kfki.hu/chemonet/hun/eloado/molmod/bravais/bravais.htmlhttp://www.kfki.hu/chemonet/hun/eloado/molmod/bravais/bravais.html címen. A megtekintéshez szükség van a Chime lejátszó programra, mely letölthető innen: http://www.sulinet.hu/kemia/plusz/chime26SP4.exehttp://www.sulinet.hu/kemia/plusz/chime26SP4.exe. (IE böngészővel működik.)

Az Atomium gömbjei látogathatók. A lift egyenesen a tetejére viszi a látogatót és az elemi cella pálcikáiban ereszkedhet alá mozgólépcsőn, ahol kiállítások vannak. Az Atomiumot tehát inkább Kristályiumnak vagy Elemi celliumnak hívnánk, ha pontosabbak szeretnénk lenni. Érdekes, hogy a vas kristályrácsára utaló objektum korábban alumíniumborítással rendelkezett és csak a 2006-ban véget ért rekonstrukció nyomán kapott fényes acélruhát.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten