Az érvelés tanításának egy játékos módja: A disputa
Kormos Edit
2005/01/17 08:00
4860 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A kétszintű magyar érettségi egyik újdonsága az érvelő szövegek alkotásában rejlik. Az érvelés tudományának elsajátításához nyújthat segítséget az érvelésoktatás egy ősi és játékos formája...

Amióta világ a világ, az ember vitában áll. Vitában ellenfeleivel, barátaival, önmagával vagy éppen magával a Jóistennel. Naponta számtalan alkalom nyílik rá, hogy "összemérjük" vitakészségünket és tanuljunk másoktól vagy éppen saját reakcióinkból. A mindennapi élet vitáiban rendszerint nincsenek szigorúan vett szabályok: viselkedésünket legfeljebb a tanult illemszabályok befolyásolhatják. A vitázás íratlan törvénykönyvét azonban nem mindig tartjuk be. Az illem szempontjából szabályokhoz ragaszkodó fél gyakran "csak" erkölcsi s nem abszolút győztesként kerül ki az olyan vitából, ahol a másik fél "csalt". Paradox módon tehát a renitens viselkedés (belevág a másik szavába, nem hagyja beszélni, nevetségessé teszi stb.) ezúttal igazságtalan előnyhöz juttathatja a szabálytalan felet. Ezért, ennek a jogtalan előnynek a kivédésére alakultak ki a vitázás szabályai pl. a közéletben (politikai vitaműsorok, parlament, konferencia stb).

A közéleti és általában egy kultúráltabb viselkedés elsajátítása érdekében ma már Európa több országában is beépítették az iskolai (elsősorban a közép- és felsőoktatási) tananyagba a DISPUTÁT. A disputa játék. Olyan játék, melyet (pl. az angolszász országokban) "versenysportként" is űznek. A disputa mégis több, mint játék. Számos ország mára kész disputaprogrammal rendelkezik. Ez a program lehetővé teszi a disputa iskolai keretek között való oktatását és támogatja a kulturált, sportszerű vitázás elterjedését. A civilizált vita azonban további motivációs szerepet is játszhat a gondolkodás fejlesztésében csakúgy, mint a közélet iránti érdeklődés felkeltésében, a közösségi lét megélésében. Disputaprogramja hazánknak is van. 1993-ban indult el a disputa mozgalom a Soros Alapítvány támogatásával, azóta (a Disputa Kör Egyesülettel egyetemben) kb. 800 disputázó diákot és több mint 200 bírót foglal magában. A résztvevők száma azonban gyorsan nő.

A disputa SZABÁLYAI lecsupaszítva - dióhéjban:

  1. Rendszerint két, háromtagú csapat játssza.
  2. Előre meghatározott tételt kell bizonyítaniuk, ill. cáfolniuk.
  3. A csapatok mellett kijelölünk egy páratlan számú bírákból álló bizottságot is.
  4. Húzás alapján történik az állító és a tagadó csapat kiválasztása.
  5. Elhangzik az állító csapat beszéde (a tétel definiálása, értelmezése; érvek).
  6. Elhangzik a tagadó csapat beszéde (ebben már reagálnak az állító csapat érveire úgy, hogy cáfolják azokat, majd következnek a saját ellenérveik).
  7. Az érvek elhangzása után az ellenfél csapata feltehet kérdéseket, amikre az érvelő csapatnak felelnie kell.
  8. A csapatokból egy körben csak egy ember beszél.
  9. A vita akkor ér véget, mikor a harmadik ember is elmondja beszédét (ebben már új érveket nem hozhat fel, csak összegezheti az eddigieket, és bizonyíthatja saját érveik erősebb voltát).
  10. Abban az esetben, ha a tétel állítása avagy tagadása során felvetődő érvvel valójában mi magunk nem értünk egyet, akkor is tudnunk kell alátámasztani, hiszen a játék az érvelésre épül. Természetesen az olyan témákat, tételeket, melyek lelkiismereti szempontból nem képezhetik a játék alapját, célszerű elkerülni.

Akit a disputa mélyebben is érdekel, ezeken az oldalakon kaphat hozzá segítséget:

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten