Az érzékelés és a rövid távú memória vizsgálata
Nádori Gergely
2004/11/13 21:20
2310 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Egy egyszerű kis programmal tesztelhetjük, igaz-e, amit a tankönyvek állítanak a rövid távú memóriáról. Arra is alkalmat ad ez a vizsgálat, hogy megismerkedjünk néhány statisztikai alapfogalommal és módszerrel.

A pszichológia tankönyvek első fejezeteiben fordul elő az az információ, hogy az ember rövid távú memóriája átlagosan hét adatcsomagot (+-2) fogad be. Egy kis flash program segítségével most mindenki tesztelheti, mennyiben igaz ez az állítás.
Az itt található programban beállíthatod, hogy hány ezredmásodpercig villanjon fel egy szám és hány számjegyből álljon. Ezután egy változó színű képernyőt látsz, majd felvillan a szám és be kell írnod, szerinted, mi volt az. Ezt követően a program kiírja, hány számjegyet találtál el. Innen egy klikkeléssel kezdheted újra a vizsgálatot. Az innen letölthető Excel táblázat segítségével ki is értékelheted az eredményeket. Próbálkozz 4-től 10 számjegyig tíz-tíz alkalommal és írd be a táblázatba az eredményeket. Az Excel állomány azonnal kiszámítja az átlagértékeket és a szórásokat és az Eredmények munkalapon ábrázolja is az eredményeket, feltüntetve a szórást is. Az állomány kiszámítja a százalékos értékeket is és mindkét esetben a pontokra fektethető egyenest is ábrázolja. Ehhez a legkisebb négyzetek módszerét használja, melynek leírását itt olvashatod. Jelzi a korrelációt is, vagyis azt, hogy milyen mértékben mozognak együtt az adatok (a negatív korreláció fordított arányosságot jelez, bővebben a korrelációról itt).
Érdemes megfigyelni, hogy mekkora az eltárás az abszolút és a százalékban számított eredmények között! Mi lehet ennek az oka? Hogyan csal, ha százalékban adjuk meg az eredményeket?Megjegyezzük, hogy az ezredmásodperces számítás nagyon függ az adott számítógép sebességétől és valójában csak századmásodperces nagyságrendben megbízható.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten