Az iskolai könyvtár mindenre képes
Horváth Anikó
2010/09/08 07:03
2116 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Könyvtára, valamint az iskola diákjai és pedagógusai remek kezdeményezést ajánlanak az iskolai könyvtáraknak, könyvkiadóknak, az iskolák és óvodák diák- és tantestületének. A nemzetközi akcióhoz már számtalan iskolai könyvtár kapcsolódott világszerte.

A Nemzetközi Iskolai Könyvtári Nap története

Az Iskolai Könyvtárosok Nemzetközi Szervezetének (IASL) elnöke, dr. Blanche Wolls 1999-ben intézett felhívást az Nemzetközi Iskolai Könyvtári Nap megszervezésére. Erre 1999. október 18-án került sor. 2008 óta október hónap lett az iskolai könyvtárak nemzetközi hónapja, melyet évente más-más szlogennel hirdetnek meg. Ebben az évben:

Sokféleség, kihívás, rugalmasság, Az iskolai könyvtár mindenre képes!

Ezen a napon a világ különböző iskoláiban a diákok, tanárok, szülők, iskolafenntartók, önkormányzati képviselők és a sajtó figyelmét szervezett programokkal irányítják az iskolai könyvtárakra, melyek fontos szerepet töltenek be az információszerzés és feldolgozás módszereinek megtanításában, hogy azután az egész életen át tartó tanulás, a szüntelen megújulás nélkülözhetetlen eszközeivé váljanak.  Ezt a törekvést az Európai Unió is támogatja.

Az iskolai könyvtárak szerepe

Az iskolai könyvtár a család után - vagy helyett – lehetőséget teremt az információs társadalommal való ismerkedésre és a szellemi munka szépségeinek ízlelgetésére, mindemellett hátrányokat kompenzáló és közösségformáló erő is egyben.

Nemzetközi összefogással, mások tapasztalatainak, ötleteinek megismerésével a debreceni könyvtár munkája is eredményesebbé válhat, közös projektek végzésével pedig sokkal érdekesebb lehet. Az intézmény ezért mindenkit vár, aki úgy érzi, fontos számára a jövő nemzedékének nevelése, élményhez juttatása ezen a területen. A világ országaiból számtalan iskolai könyvtár kapcsolódott már az akcióhoz és ez a kör minden évben bővül. A határon túli magyar iskolák is aktív résztvevői, koordinálói (pl. Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Kassa) a programoknak.

Aki csatlakozni szeretne a kezdeményezéshez, ide kattintva megteheti.

Milyen tevékenységeket javasol az IASL?

  • a diákok készítsenek könyvtári újságot, tervezzenek emblémát, logót, könyvjelzőt, plakátot
  • készítsenek riportot szülőkkel, tanárokkal, diákokkal arról, hogyan változott az iskolai könyvtár az évek során, milyen élményeik vannak
  • fotókiállítás szervezése
  • publikálják a rendezvényeket az iskola weblapján, s ennek elérhetőségét küldjék el az IASL e-mail címére, hogy a világhálón összegyűjtve bárki könnyen rátalálhasson
  • vegyék fel a kapcsolatot a világ különböző országainak iskolai könyvtáraival, diákjaival és működjenek együtt valamilyen témában
  • keressenek szponzorokat
  • szervezzenek a szülők, képviselők újságírók számára könyvtári nyílt napokat, tájékoztassanak az elért eredményekről és tárják fel, hogy mi hiányzik.
  • szakmai tapasztalatcserék iskolai könyvtárosok számára

Ez csak néhány ajánlás, melyhez – a tapasztalatok alapján a magyar iskolai könyvtárosok - számtalan más programot tudnak még javasolni és megvalósítani. 

Érdemes böngészni az alábbi oldalakat is:

A debreceni könyvtár ebben az évben szeretne egy óriási iskolai könyvtári albumot is létrehozni, ahová minél több iskolai könyvtár egy-egy jellegzetes fényképét várják, továbbá olyan ötletekre, programokra is kíváncsi, amelyek a szellemi tulajdon védelméről szólnak, hiszen a könyvtárban erre a szemléletre is lehet nevelni a diákokat.  Az interneten szeretnék ezt is összegyűjteni és közkinccsé tenni.

További információk a debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Könyvtárának honlapján találhatók.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten