Az ókori Róma
Kovács Barna
2002/08/30 08:00
6707 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Most induló sorozatunk az ókori Róma bemutatására törekszik. Csalódni fog azonban az, aki valamiféle kronologikus felsorolásra, császárok és csaták hosszú lajstromára számít. Az alábbi írások - bár hiteles történelmi tényeken alapulnak - olyan érdekes részletekre kívánnak rávilágítani, mint például az Indiába vezető tengeri "selyemút" létezése, vagy a római ifjakat tanító görög rabszolgák szerepe.

Törzsanyag

A Colosseum

Leértékelt Colosseum

A Colosseum, Róma egyik szimbóluma, gyakran jelenik meg képeslapokon, reklámokban, filmekben. Russel Crowe Gladiátorában szinte főszereplő volt. Az antik Flavius amfiteátrumot, amelyet a maga nemében tökéletesnek hittünk, a UCLA egyetem Kulturális Virtuális Valóság laboratóriuma némiképpen leértékelte.

Írás és történelem

A rómaiak a Kr.e. 2. század folyamán meghódították a görög városokat, s így közvetlen érintkezésbe kerülhettek kultúrájukkal, amelyen egyben továbbélését is biztosították. A római családok - ha tehették - nagyon szívesen alkalmaztak görög rabszolgákat gyermekeik nevelőjeként, evvel lehetővé tették a több évszázados, nagyon magas szintű kultúra fennmaradását.

Tengeri selyemút

A Los Angeles-i UCLA és a Delaware egyetem régészei Berenike romjai között hajódeszkákra, valamint 16 fontnyi szemes borsra és amforákra bukkantak. Berenice a Kr. utáni első században nagy egyiptomi kikötő volt a Vörös-tenger partján. A leletek, amelyek között 11 különböző nyelven írt feliratot is találtak, megerősítik, hogy intenzív kereskedelem folyt a római birodalom és India között.

Ókor teszt

Érdekes teszteket, kiegészítő feladatsorokat találhatsz ebben a fiókban, melyek segítségedre lehetnek a felvételire való felkészítésben vagy önálló felkészülésben egyaránt. A kéken szedett feladatokért jutalomban is részesülhetsz, ha a helyes megoldást beküldöd címünkre: irodalom@sulinet.hu. Egyszóval: megéri közéjük turkálnod?

Egy ásatás mérlege régész szemmel

Beszélgetés Gábor Olivérrel, a Janus Pannonius Múzeum régészeti osztályának régészével, a dunaszekcsői római katonai település régészeti feltárásáról.

Tudtad-e?

gladiátorok

 • Róma híres jelképe, a Romuluszt és Rémuszt szoptató anyafarkas szobra az etruszk korban készült, míg a két csecsemőt utólag illesztették hozzá.
 • Már Kr. u. 170-ből is van írásos emléke az Esztergom és Párkány közötti dunai átkelésnek. Marcus Aurélius Antonius római császár uralkodása idején a jelenlegi Mária Valéria híd helyén keltek át a hódító római légiók.
 • Az ókori Rómában nők is harcolhattak a gladiátorok között. Pompejiben találtak egy feliratot, amely említ egy nőt az arénában a harcosok sorában, Septimius Severus császár (193 és 211 között uralkodott) pedig, megengedte, hogy nők is harcoljanak.
 • A Budapest területén talált római kori fürdők első régészeti feltárása Mária Terézia uralkodása alatt, 1778-ban történt.

Feladat

 1. Mit jelölt az ókori Rómában a profanum szó?
 2. Mit nevezünk Sibilla-könyveknek?
 3. Miről híres a capuai gladiátoriskola?

Ha tudod a megoldást, küldd el a human@sulinet.hu címre!

Linkek

 • A Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye A Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteményének őszi programajánlója diákoknak és tanároknak
 • Képek a Colosseumról, angol nyelvű kísérőszöveggel
 • A rejtélyes római kori Seuso-kincs - Nagy Mihály cikke a Természet Világa, 128. évf. 2. számában
 • Régésztábor Dunaszekcsőn - az évente megrendezendő tábor a régészet szépségeit ismerteti meg a római kor és a történelem iránt érdeklődő középiskolás diákokkal

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten