Az oktatási azonosító
2008/01/03 08:00
82332 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény rendelkezései előírják a közoktatásban részt vevők (tanulók és pedagógusok) számára egy tizenegy számjegyből álló azonosító szám kiosztását. Az egységes oktatási azonosító egy olyan szám, amelyet mindenki megkap, amikor belép az oktatási rendszerbe, és amelyet tanulmányai, munkaviszonya végéig megőriz.

oktazon

A szám kiosztásának legfontosabb célja a korszerű, pontos, naprakész nyilvántartás, amely biztosítja, hogy az oktatási jogviszonyhoz kapcsolódó juttatások (pl. normatívák), illetve kedvezmények igénybevételére való jogosultság központilag ellenőrizhető és tervezhető legyen.

A közoktatásban a 20/1997., többször módosított, a közoktatási törvény végrehajtásáról szóló Korm. rendelet szól az azonosító szám bevezetésről. Ennek értelmében az azonosító számok kiadásának előfeltételeként az oktatási intézmények először 2005. április 1. és június 15. között végeztek adatszolgáltatást az Educatio Kht. Közoktatási Információs Irodája (KIR) felé. Az adatszolgáltatás során azok nevét és szükséges adatai adták meg, akik az intézménnyel tanulói jogviszonyban állnak, vagy az intézményben dolgozó pedagógusok. A tanulói, illetve pedagógus nyilvántartásban történő változásokat, illetve az új belépőket az intézmények folyamatosan jelentik.

A nyilvántartásban szereplő személyek részére - a kormányrendeletben rögzített módszer szerint - megtörtént az oktatási azonosító számok létrehozása és hozzárendelése, és legyártásra kerültek az azonosító számokat tartalmazó igazolások, amelyeket az intézmények a Közoktatási Információs Irodától az őszi szünet után kaptak meg, és azt november 30-ig át is adták a tanulóiknak, pedagógusaiknak. Közel másfél millió darab oktatási azonosító igazoló lap került legyártásra és több, mint hat és fél ezer intézményhez lett postázva.

Az oktatási azonosító igazoló lap elsődleges célja, az adatvédelmi törvények értelmében az érintett személy tájékoztatása a nyilvántartásba vételről, illetve a számára kiosztott azonosító számról. Nem helyettesíti a diák- és pedagógusigazolványt, és nem minősül hatósági igazolványnak.

2006-tól kezdődően az új diákigazolvány igénylések esetén az igazolványokra rákerül ez az azonosító szám, csak azok kapnak oktatási azonosító igazoló lapot, akik nem igényelnek igazolványt.

Az igazoló lap tartalmazza a fix 7-es számjeggyel kezdődő, összesen 11 jegyű oktatási azonosító számot, személyes adatokat (név, születési hely és idő, anyja neve) és egy vonalkódot. Az azonosító szám matematikai módszerrel képzett, különleges adatra nem utaló, egyedi számjegysor, amely a személyt az oktatási nyilvántartásokban történő adatkezelések során egyértelműen azonosítja (az oktatási azonosító képzési szabályait a 20/1997. (II. 13.) Korm. rendelet 5. számú melléklete tartalmazza). A vonalkód magát az azonosító számot tartalmazza standard, nyilvánosan használható és bárki által kiolvasható, code 128-as formátumban. A vonalkód a jövőbeni gyors ügyintézést hivatott elősegíteni, és nem tartalmaz semmilyen plusz adatot.

A felsőoktatásban hasonló folyamat alapján fog történni az azonosító számok kiosztása a felsőoktatási törvény hatálybalépése után, várhatóan 2007-2008 folyamán. A feladat pontos részleteiről mindenre kiterjedő tájékoztatást fognak kapni az érintettek.

Amennyiben az oktatási azonosító szám használatával kapcsolatban kérdésük merülne fel, kérjük, hívják az Educatio Kht. Ügyfélszolgálatát a 06-(1)-266-77-33 telefonszámon, vagy írjanak e-mailt az info@diakigazolvany.hu e-mail címre.

Amennyiben elvesztett, gazdátlan oktatási azonosítót igazoló lapot (diákigazolvány méretű kis papírkártya) találnak, kérjük, szíveskedjenek azt visszajuttatni az Educatio Kht., 1964 Budapest címre.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten