Az olasz oktatás lépésről-lépésre
Érsek Dóra
2007/10/18 00:00
5337 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Hosszú-hosszú évek az érettségiig, majd néhány év még az egyetemen, s aztán egy szép napon kezünkbe foghatjuk a diplomát, amivel nekiindulhatunk a nagybetűs életnek. Persze, pályakezdőként nem egyszer fogjuk azt érezni, jobb lett volna a középiskola vagy egyetem évei alatt külföldön tapasztalatot szerezni. Mondjuk Olaszországban? Lássuk, hogyan telnek ott azok az olasz diákévek!

Nagy döntés, s még nagyobb kihívás, hiszen egy idegen ország, idegen iskolája, más oktatási szokásokkal vagy megedzi a tinédzser testét és lelkét, vagy hátra sem néz, és uccu neki haza a már jól megszokott iskolába. Pedig a tapasztalat inkább jó és fontos a későbbiek során, mondjuk egy munkavállalás kapcsán, de abban a pillanatban, amikor éppen egy távoli ország iskolájának padjában ülünk, nem nagyon hat vígasztalon ez az elmélet. Sokan azért vágnak bele egy külföldön eltöltött oktatási évbe, mert tetszik nekik az éppen kiszemelt ország, s mert kíváncsiak, mint ahogy én is, milyenek lehetnek Olaszországban diákévek. Itáliában a tankötelezettség 14 éves korig tart, s máris szembetűnő az a tény, hogy az alapfokú oktatás megkezdése előtti időszak, vagyis nevén nevezve a gyerek az óvoda, nem tartozik az olasz oktatási rendszerbe, ez úgy mond fakultatív lehetőség a nebulók iskolára történő felkészítésének.

Ha a szülők mégis úgy döntenek, hogy beíratják a rosszcsontokat 5 éves korukig valamilyen intézménybe, akkor bizony bele kell nyúlniuk a pénztárcájukba, mert ez a lehetőség csak térítés ellenében áll rendelkezésre. S ha már a gyerkőc betöltötte a hat évet, akkor sajnos nincs mese, irány az általános iskola egészen 14 éves korig, mert ahogy az előbb már említettem eddig tart a tankötelezettség, viszont az általános iskolai oktatás minden gyermek számára ingyenes. Olyannyira, hogy még a tankönyveket is a helyi hatóságok állják, tehát a szülőknek még erre sem kell költenie. Az általános iskola az olasz rendszerben két szakaszra bomlik, az első öt év maga az általános képzés, vagyis scuola elementare, még a második szakasz három éve a középiskola alsó tagozata, vagyis scuola media inferiore. Ebben a három évben, a diákok 15 tantárgyat tanulnak a szeptember közepétől június közepéig tartó tanévben.

Egy tanítási nap általában reggel nyolckor kezdődik és úgy nagyjából délután kettőig tart, és az órák között 15 perces szünetek alatt jut egy kis idő a diákok a lazításra és pihenésre. A mi rendszerünkkel ellentétben, ahol azért van mód arra, hogy fakultatív órák keretében jobban elmélyedjük a kedvenc tantárgyunkban, az olasz iskolák erre nem nagyon adnak lehetőséget, kötött tanterve van minden intézménynek. Vannak úgynevezett elméleti iskolák és szakiskolák, de a fő tantárgyakat, mint a matematika, fizika, kémia vagy az olasz mindenhol oktatják, ebben tehát nincs az intézmények között kivétel. A középiskola harmadik évének a végén mindenki vizsgát tesz, s a sikeresen vizsgázók egy bizonyítványt kapnak, amivel igazolni tudják, hogy eleget tettek az általános tankötelezettségnek, és tovább tanulhatnak valamilyen felsőoktatási intézményben. Itt is több típusú intézmény közül választhatnak a jelentkezők, részben aszerint, hogy azt az állam alapított-e és az működteti, vagy a számtalan magánegyetem közül, amelyek között egyaránt találunk egyetemi intézetet, tudományos egyetemet vagy műszaki felsőfokú intézményeket. 

Bármelyiket is választjuk, mindhárom típusban ugyanolyan diplomát szerezhetünk 4 vagy 5 év alatt, kivéve az orvosi és sebészképzést, amelyet hat év alatt kell elvégezni az ide jelentkezőknek. Amennyiben nem egyetemi, de felsőoktatási képzésben részesülünk, úgy három vagy négy évet kell eltölteni a tankönyvek fölé görnyedve. Az egyetemi oktatás három szakaszra bontható, az első szakasz végén van mód az egyetemi diploma megszerzésére, míg a második szakasz nyújtja a végzős hallgatók számára az egyetemi fokozatot, végül pedig harmadik szakaszban van mód a szakdiploma megszerezésére. Mivel uniós tagállamról van szó, az olasz oktatási rendszer is hasonló módon működik, mint a több tagállamban, főként a felsőoktatás terén, persze azért itt is találhatók főként az alap és középfokú oktatás kapcsán eltérések. Egy dolog azonban mind ország esetében ugyanaz, vagyis ha az ember beül az iskolapadba, akkor bizony néhány évig a feje felett fog lebeg a tanulás hasznos és hosszú távon kifizetődő szelleme.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten