Az ügynök halála
2005/02/15 12:20
3173 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Meghalt Arthur Miller. A legendás amerikai drámaíró neve összeforrt a XX. századdal, mit sikerekben és elismerésekben gazdagon élt végig. Erről tanúskodnak darabjai és a platinaszőke csillag, Marilyn Monroe-val kötött házassága is.

A nyolcvankilenc éves írót hosszas szenvedés után, 2005. február 10-én Roxburyben lévő farmján, családtagjai körében érte a halál. Az ügynök halála, a Pillantás a hídról, a Salemi boszorkányok, A bűnbeesés után című színművek szerzője már régóta súlyos beteg volt. Rákbetegségét tüdő és szívproblémái is nehezítették, halálát szívelégtelenség okozta. Szülei lengyel zsidó bevándorlók voltak, Ő New York-ban született 1915. október 17-én. A fiú hamar írni kezdett, alig volt huszonegy éves, amikor 1936-ban megjelent első drámája, a Honors at Dawn, amiért máris elismerést zsebelhetett be, az Avery Hopwood-díjat. Négy esztendővel később pedig már mint diplomás újságíró hagyta el a Michigani Egyetemet. Még ugyanabban az esztendőben összeházasodott Mary Slattery-vel, akitől két gyermeke született: Jane Elle és a később filmproducerként elhíresült Robert Miller. A II. világháború idejét nem töltötte katonai szolgálattal, mert egy korábbi futballsérülése miatt felmentették. Amikor Az ügynök halála című műve 1949-ben Pulitzer-díjas lett, Miller még csak harmincnégy éves volt. Műve a Pulitzer-díj mellé a Tony-díjat és a New York-i Drámakritikusok Körének díját is megszerezte. Még nem került sor arra, hogy egy darab mindhárom díjat elnyerje. Ez volt az első alkalom. Miller pedig még mindig nincs negyven, amikor a Broadway 1953 januárjában műsorára tűzi a Salemi boszorkányokat.

A sikeres szerző magánéletében válságokat élt át. 1956 júniusában elvált feleségétől, majd nem tétovázott sokáig, hiszen még a hónap végén nőül vette a század szexszimbólumát, a platinaszőke színésznőt, Marilyn Monroe-t, aki Miller kedvéért a zsidó vallásra is áttért.
1958-ban megjelentette összegyűjtött műveit, és mivel a siker szekere továbbra is ilyen remekül szaladt, gyanítható, hogy a szerelem volt életében az a terület, ahol nem volt minden rendben. S valóban. Ugyanebben az évben kiadta összegyűjtött műveit, majd 1961 januárjában elvált Monroe-tól. Nem volt sokáig egyedül, egy évvel később már Inge Morath volt a felesége. Házasságukból két gyermek is született, de a fiú, Daniel Down-kóros lett, és röviddel születése után egy intézetben helyezték el, ahol apja soha nem látogatta meg, később sem vett róla tudomást, emlékirataiban sem említette meg. Annál többet beszélt lányáról, a filmrendezővé lett Rebecca Millerről.

Felesége 2002 januárjában meghalt. Ugyanaz év május elsején Miller megkapta a spanyol Principe de Asturias Irodalmi Díjat, mint "a modern dráma vitathatatlan nagymestere". Két évvel később, 2004. decemberében a 89 éves mester bejelentette, hogy együtt él a 34 éves Agnes Barleyvel roxburyi farmján, és össze fognak házasodni. Erre azonban már nem került sor, mert a már régóta beteg szerző 2005. február 10-én szívelégtelenségben meghalt.

Arthur Miller főbb művei

 • Édes fiaim
 • Az ügynök halála
 • Salemi boszorkányok
 • Pillantás a hídról
 • Közjáték Vichyben
 • Alku
 • A világ teremtése és egyéb ügyek
 • Az érsek mennyezete
 • Amerikai óra
 • Elégia egy hölgyhöz
 • Valami szerelmes mese
 • Lefelé a hegyről
 • Az utolsó jenki
 • Bűnbeesés után

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten