Az új elnök: Jose Manuel Durao Barroso
Érsek Dóra
2004/09/08 10:14
1254 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Jose Manuel Durao Barrosot, Portugália volt miniszterelnökét választották az Európai Bizottság elnökévé. Barroso november 1-jétől veszi át a hivatalt a jelenlegi elnöktől, Romano Proditól.

A leendő elnök 1956-ben született Lisszabonban. Házas, három gyermeke van.1974/75-ben maoista ifjúsági vezető volt, majd 1978-ban jogi diplomát szerzett Lisszabonban, 1981-ben pedig politikai tudományi diplomát Genfben. 1985-91 és 1995-2002-ig képviselő, 1985-87 belügyi, majd 1987-92 külügyi államtitkár. 1992-95 külügyminiszter. 1999 óta a szociáldemokrata párt (PSD) vezetője és az Európai Néppárt alelnöke. 2002 óta miniszterelnök.

A genfi és a lisszaboni egyetem oktatója. Barroso mellett 413-an szavaztak, ellene 251-en voksoltak, 44-en pedig tartózkodtak a jelen lévő 711 képviselőből. Hárman elrontották a szavazócédula kitöltését. A 48 éves jobbközép vezető november 1-jétől veszi át a hivatalt Romano Proditól. A Financial Times szerint Durao Barroso egyik ütőkártyája a viszonylagos névtelensége volt. Az EU-bizottság elnökeként cáfolnia kell majd azokat a bírálókat, akik a "legkisebb közös nevezőt" látják benne. Megfigyelők az olyan kis tagállamok bajnokának tartják, aki fél a francia és a német dominanciától, s aki szigorúan megköveteli majd az euróövezet költségvetési fegyelmét. Győzelme valószínűleg az Európai Néppárt európai parlamenti többségi jelenlétének is köszönhető.

Amíg a nagyobb tagállamok igyekeznek szűkre szabni pénzbeli hozzájárulásaikat, az új elnök számára nehéz lesz ellenezni az EU-kiadások korlátozását, mivel országa ezeknek a kiadásoknak egyik fő haszonélvezője. Az EU-bizottság és az elnök előtt nagy feladatok állnak: számos vitatott jogszabály elfogadtatása, az új tagok integrálása, a török felvétel véleményezése - írta a Világgazdaság. Ehhez még hozzátartozik azért az is, hogy integrálás közben előtt és után is együtt kell alakítania az Európai Unió jövőjét az újonnan csatlakozókkal.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten