Az unió és a világháló
2001/05/30 00:00
909 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Az Európai Unió országaiban sokáig zűrzavar uralkodott az Internet szabályozásával kapcsolatban. Az Európai Parlament csak 1999. májusában szavazott és hozott döntést több, a világhálót érintő kérdésről. A felhasználók legnagyobb bánatára az uniós honatyák több kérdésben is az internetes közösség érdekeivel ellentétes döntést hoztak.

Aki próbálta már kiválogatni az "igazi" leveleit a kéretlenül érkezők közül, az megérti, miért hördültek fel a felhasználók ennek hallatán. De hiába, mert ezúttal is a pénz lobbija győzött - a cégek számára ugyanis roppant vonzó a lehetőség, hogy minimális ráfordítással akár több millió potenciális vásárlóhoz tudják eljuttatni ajánlatukat.

A tartalomszolgáltatók sem jártak jobban: minden, a szerverükön található anyagért felelősségre lehet őket vonni, annak az országnak a bírósága előtt, ahol a szerver található. Az EP terve szerint ügynökségeket hoznának létre, amelyek állandóan figyelik a világhálót, illegális anyagokat keresve. A parlament ezért arra kérte a telefontársaságokat, Internet-szolgáltatókat, hogy ingyenes és állandó elérést biztosítsanak ezen ügynökségeknek. Amennyiben a hálófigyelők illegális anyagok találnak, a szolgáltató köteles kiadni a felhasználó adatait, hogy az ügynökség eljárást indíthasson ellene.

Az Európai Internet Szolgáltatók Szövetsége, az EISPA (European Internet Service Providers Association) úgy vélte, a parlamentben olyanok ücsörögnek, akik egyáltalán nem értenek az internethez és felelőtlen döntéseket hoznak, pusztán azért, mert most ébredtek rá, hogy szabályozni kellene a világhálót. Az EP olyan szabályokat hozott, amelyek felborították az évek során kialakult "rendet", ellentétesek az íratlan törvényekkel. Ebből is látszik, hogy a tartalomszolgáltatók esetében is a pénz szava döntött...
(Kőszegi Adrienn)

Az Európai Unió története 1948-tól napjainkigMagyarország egyetlen folyamatosan frissülő arcképcsarnoka az EU politikusairólA-tól Z-ig az Európai Unió. Itt tényleg mindenre választ kapsz

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten