Az uralkodó is ember
2003/01/27 15:55
1008 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az uralkodó is ember. Szerencsénkre nem csak a történelem hűvös lapjairól ismerjük alakját. A történetírók tolla megörökítette arcvonásait, cselekedeteit. De néha megmaradt ruhája, palástja, portréja is. Manapság pedig igazán könnyű dolgunk van: uralkodók mosolyognak a médiában.

Törzsanyag

Történelem

A XII. században ritka jelenségnek számított a határozott elvekkel rendelkező, művelt és igényes királynő. Aquitániai Eleonóra autonóm személyiségként viselkedett, még szentföldi zarándoklaton is részt vett.

V. Károly

Egy világbirodalom ura, egy történelmi korszak meghatározó személyisége volt V. Károly, de mindezek mellett képes volt ember maradni. Nem politikusi, uralkodói, hanem emberi mivoltában mutatjuk be Európa egykori hallgatag urát.

Média

A címbeli állítás vitathatatlan, mégis nagyon sokáig az uralkodók hétköznapi, emberi vonásait nem lehetett megmutatni a nyilvánosságnak. Meglepő módon nemcsak a régmúlt évszázadokban volt ez így, hanem még néhány évtizeddel ezelőtt is, amikor már csak formális/protokolláris szerepe volt az európai uralkodóknak.

Művészet

Nagy Sándor

Az isteni Augustus Alexandria elfoglalása után felhozatta a sírboltból és megszemlélte Nagy Sándor koporsóját és holttestét, majd aranykoszorút helyezett fejére, virággal borította el, úgy rótta le kegyeletét iránta. Az isteni Nagy Sándor mikor Ilionban járt, olajjal kente meg Achilleus sírját, és boldognak mondta őt, mert életében hű barátra, halála után pedig tetteinek nagy dalnokára talált.

A király meztelen

Az európai uralkodók a modern kor beköszöntéig nem szívesen mondtak le arról, hogy külsejükkel is demonstrálják hatalmukat és gazdagságukat. Vagyont érő kelmékből készült, dúsan redőzött, ékszerekkel díszített ruháikban élesen elütöttek környezetüktől.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten