Az üvegházhatás
2003/11/30 03:24
5124 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A légköri gázok által előidézett természetes üvegházhatás kulcsfontosságú tényező a Föld lakhatósága szempontjából. Ám az alapját jelentő ingatag egyensúly könnyen megbomolhat...

Próbáld meg egyensúlyban tartani a Föld hőmérsékletét, +10°C és +20°C között! A véletlen folyamatokat próbáld ellensúlyozni az üvegházhatás módosító paramétereinek változtatásával!

Bolygónkat kiterjedt gázburok veszi körül, amely különböző - főként légnemű − anyagok keverékéből áll. Az atmoszféra tulajdonképpen egy átmeneti réteg a szilárd felszín és a világűr között, amelyben a különböző meteorológiai jelenségek és áramlások mellett sugárzási folyamatok is zajlanak.
A Napból érkező energia különböző rövidhullámú elektromágneses sugárzások formájában éri el a légkör külső határát, majd könnyedén áthalad rajta és felmelegíti a felszíni anyagokat. A melegedő felszín viszont hosszúhullámú hősugárzást bocsát ki, s ennek jelentős része visszaverődik az üvegházhatású gázok (főként szén-dioxid, metán, vízgőz) molekuláiról, vagyis a Föld energiarendszerében reked. Ez a mechanizmus a természetes üvegházhatás, amely nélkül bolygónk átlaghőmérséklete a jelenlegi +15°C helyett kb. -20°C lenne.
Az üvegházhatás mértéke számos dologtól függ: mindenekelőtt a Nap távolságától, az üvegházhatású gázok légköri koncentrációjától, illetve az atmoszféra sűrűségétől. E tényezők szerencsés egyensúlya tehet az élet számára kedvező hellyé egy égitestet, ám ha megbomlik ez az állapot, a felszíni környezet rövid idő alatt teljesen átalakulhat. Ez pedig akár ki is pusztíthatja az időközben esetleg kialakult életformákat.
A Földön hosszú évmilliók óta tart az egyensúly, bár voltak kisebb-nagyobb kilengések például a jégkorszakok során. Viszont más a helyzet két bolygószomszédunk esetében.
A Vénuszon mindhárom fontos tényező értéke nagyobb az ideálisnál: a bolygó Naptól való távolsága 70 %-a, atmoszféra-sűrűsége 90-szerese a földi értéknek, ráadásul ez a nagyon vastag légkör több mint 95 %-ban szén-dioxidból áll. Mindezek hatására a Vénuszon megszaladt üvegházhatás alakult ki s a felszíni átlaghőmérséklet kb. +470°C.
Ezzel szinte ellentétes a Mars esete, amely másfélszer távolabb kering a Naptól, mint a Föld s bár a légkör ugyancsak főként szén-dioxidból áll, sűrűsége kevesebb mint 1 %-a a földi értéknek. Így az üvegházhatás igen gyenge s a felszíni átlaghőmérséklet jelenleg -53°C. (A Mars-kutatással foglalkozó szakemberek azonban úgy gondolják, hogy a vörös bolygó múltjában sokkal melegebb időszakok is voltak, amelyek során akár az élet is kialakulhatott.)
Úgy tűnik tehát, hogy saját bolygónk éppen ideális helyen van s az atmoszféra jellemzői is megfelelnek az élet számára. Ám ennek éppen az ellenkezője áll közelebb a valósághoz: azért pont ilyenek a földi élőlények, mert alkalmazkodtak a jelenlegi hőmérsékleti és légköri körülményekhez. Az utóbbi évtizedekben azonban az emberi tevékenység egyre nagyobb mértékben módosítja a természetes üvegházhatás mértékét. Elsősorban a fosszilis tüzelőanyagok elégetése által többletet idéz elő az üvegházhatású gázok légköri mennyiségében, ami hosszabb távon jelentős mértékű és kiszámíthatatlan változásokat idézhet elő környezetünkben.

Sik András írása

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten