Balatonszentgyörgy - Csillagvár
Érsek Dóra
2008/07/22 12:32
556 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A Balaton déli partján, Balatonszentgyörgy községtől néhány percnyire egy magaslaton emelkedik a messziről komor erődítménynek látszó Csillagvár. A látszat azonban ez esetben csalóka, mivel az egykori dokumentumok szerint bizonyossággal állítható, hogy a nevét négyágú, csillag alakú alaprajzáról kapó épületet csak jóval a török háborúk után, 1820 - 21 között emelték.
Balatonszentgyörgy vára

Tulajdonosa Festetics László gróf, eredetileg a környező erdőségeiben élő vadállatok miatt vadászháznak rendezte be. Az akkori romantikus korszaknak megfelelően, négy esztendő múltán már árokkal és magas sánctöltéssel egészítették ki, így már valóban egy középkori végvárra hasonlított az objektum. Jelenleg a vár egyes helyiségeiben a XVI. századi somogyi tájon állandó háborús viszonyokat teremtő török hódoltság korszakának kiállítása tekinthető meg, egy-egy pillanatképet ábrázolva panoptikumszerűen. Így láthatjuk a falusi plébánossal vitatkozó várkapitányt, vagy a borral és hússal lakomázó végvári katonák figuráit, melyeket korabeli ruházatok és fegyverek másolatai tesznek élethűvé. 

A vastag kőfalak labirintusában bolyongva a belső terem sarkában letekinthetünk a harminc méter mély kút víztükrére. A kazamataszerűen kialakított pincében újabb kiállítás mutatja be a magyar huszárság történetét, mintegy 150 huszárfigurán tanulmányozhatjuk a régi katonai egyenruhákat. Visszatérve a felszínre, megszemlélhetjük a Csillagvár körül kialakított másfél hektáros parkban a művészeti alkotótábor által készített műtárgyakat. A karámokban tartott őshonos magyar állatok bemutatják elődeink fő táplálékait, melyek nem csak élelmiszerforrásként voltak hasznosak számukra, hanem ruházatuk alapanyagául is szolgáltak, de még a csontokból is készítettek használati tárgyakat. A Csillagvár - az idegenforgalmi szezon alatt - tárt kapuval fogadja a látogatóit, akik a szabadtéri színpadon a „Csillagvári Esték” rendezvénysorozatát is megtekinthetik.

Kép

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten