Bankszámla és bankkártya
Horváth Anikó
2010/06/03 09:55
882 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Amennyiben elmúltál 18 éves, akkor szüleid közreműködése nélkül is lehet saját bankszámlád. Ha továbbtanulsz vagy akár munkába állsz, érdemes elgondolkodnod pénzügyeiden. Például hogy milyen előnyökkel járna, ha rendelkeznél bankszámlával, illetve bankkártyával. Hiszen az egyetemek az ösztöndíjat, a munkahelyek pedig a fizetést többnyire banki folyószámlára utalják, továbbá bankkártya révén készpénz használata nélkül is intézheted pénzügyeidet.

Utolsó frissítés ideje: 2010.06.03.

A bankszámla

A bankszámla a bankkal kötött szerződés alapján megnyitott számla. A rajta tartott pénzedhez szinte bármikor hozzáférhetsz, és csekély mértékben ugyan, de még kamatozik is. A pénzed nagyobb biztonságban van, hiszen nem kell készpénzt hordanod magaddal. Számládhoz többféle szolgáltatás és bankkártya is kapcsolódhat, melyek megkönnyítik pénzügyeid intézését.

A bankkártya

A bankkártya egy kicsi műanyag lap. Ez az információhordozó eszköz helyettesíti a készpénzt. Segítségével számos dolgot elintézhetsz, a banki nyitvatartási időn túl is:

  • vásárlás üzletekben, interneten
  • készpénzfelvétel bankjegykiadó automatákból (ATM-ekből)
  • bankszámlaegyenleg lekérdezése
  • mobiltelefon-feltöltés
  • befizetés bankszámlára ATM-en keresztül stb.

Mérlegelj!

Számlanyitás előtt érdemes átgondolnod mire akarod használni a folyószámládat, hányszor veszel fel pénzt, akarsz-e majd átutalni, szeretnél-e bankkártyát, a személyes vagy az internetes ügyintézést kedveled-e jobban. Mérlegeld a bankok ajánlatait. Különösen figyelj a bankszámlavezetés és az egyéb szolgáltatások díjaira. Hasonlítsd össze bankjegykiadó automaták közelségét, a fiókok nyitvatartási idejét is. Érdemes azt is megkérdezni a bankoktól, hogy kínálnak-e a fiatalok számára kedvezőbb feltételek mellett igénybe vehető számlacsomagot. Ebben akár a PSZÁF összehasonlító táblázata is segítségedre lehet.

Arról is tájékozódj, hogy az egyes bankoknál milyen költségek kapcsolódnak a kártyához (pl.: készpénzfelvétel díja).

Kártyaigénylés

Ha sikerült döntened, akkor először személyesen kell bemenned az általad választott bank valamely fiókjába, hogy a szükséges dokumentumokat kitöltsd és aláírd. Ezért legyenek nálad a szükséges okmányok. Azonnal kapni fogsz egy bankszámlaszámot, s ha bankkártyát is igényelsz, akkor 1-2 héten belül azt is megkapod, valamint az azonosításhoz szükséges PIN-kódot is.
Ha a számládon lévő pénz egy részére nincs szükséged egy ideig, akkor azt le is kötheted, így magasabb kamatot/hozamot érhetsz el, de más típusú megtakarítási formákat is választhatsz.

Néhány jó tanács

  • A bankkártyára ugyanúgy vigyázz, mint a pénztárcádra. A kártyát és a hozzá tartozó PIN-kódot soha ne tárold egymás mellett, hiszen ha elveszíted, vagy ellopják, akkor könnyedén hozzáférhetnek a bankszámládhoz.
  • Ha mégis illetéktelen kezekbe kerül, azonnal értesítsd a bankodat! (A mobilinfó-szolgáltatás óriási előnye, hogy azonnal értesülsz róla, ha valaki jogosulatlan műveletet hajtott végre a számládon, így rögtön letilthatod a kártyádat.)
  • Soha senkinek ne áruld el a PIN-kódodat sem szóban, sem írásban, sem telefonon, sem e-mailben! Sem a bank, sem a rendőrség, sem más hatóság nem kérheti tőled.

További információk a Pénziránytű honlapján és az MNB Pénziránytű című kiadványában olvashatsz, melyet innen is letölthetsz.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten