Barangolás a Morva-karszton
Huszár Tamás
2003/07/17 08:00
3848 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Brno városától néhány kilométerre északra található a páratlan szépségű Morva-karszt. Aki Csehországban jár, ne hagyja ki a nevezetes terület meglátogatását, különleges élményben lesz része!

A Morva-karszt

A Morva-karszt Csehország leghíresebb mészkővidéke, földtanilag a Cseh-masszívumhoz tartozik. A Brno városától északra fekvő (térkép), mintegy 100 km2-nyi területen több mint 1100 barlangot, szurdokot, szakadékot találni. A régió mindössze 500 méterrel emelkedik a tenger szintje fölé.

A táj 1956 óta természetvédelmi terület. A mészkő kora 350-400 millió év. A devon időszakban és részben a karbon elején (földtörténeti óidő) ülepedett le az a mésziszap, melyből később a mai mészkővidék keletkezett.

A karsztformák kialakulásához közel 4 millió évre volt szükség. A hozzávetőlegesen 24 km hosszú és 2-6 km széles területen szinte valamennyi karsztjelenség megfigyelhető. Az ideérkezőket sötét víznyelők, meredek falú kanyonok, barlangi patakok, karrmezők, zsákvölgyek, vad búvópatakok látványa fogadja.

Az Amatőr-barlangrendszer

A nagyobb barlangrendszereket felszín alatti folyók hozták létre. A legnagyobb (egyben Csehország leghosszabb barlangrendszere) az Amatőr-barlangrendszer, mely közel 25 km hosszú. A rendszernek több bejárata van, és jelenleg is aktív patak található benne. Az Amatőr-rendszer leglátogatottabb része a Punkevni-barlang és a Macocha-szakadék. Előfordul, hogy a nyári szezonban néha napokra előre is elkelnek a jegyek. Érdemes megemlíteni, hogy ha valaki ezt a szűkebb térséget keresi fel, akkor a barlangtól másfél kilométerre parkolóban kell hagynia az autóját, és onnan gyalog vagy gumikerekes kisvasúttal juthat el a bejárathoz.

Az innen induló túra egy barlangjáraton keresztül a Macocha-szakadék aljához vezet, ahol a Punkva-folyó egy 137 méter mély kanyonban folyik tova. Az eredetileg felszín alatti vízfolyás annyira kitágított egy egykori hatalmas barlangtermet, hogy az beomlott.

Az omlásból származó (becslések szerint 600 ezer m3) törmeléket a folyónak kellett elszállítania. Az omlás jelenleg 100 méter hosszú és 50 méter széles. Lentről a szakadék peremére gyalog vagy kötélpályán lehet feljutni. A barlangi túra utolsó, leglátványosabb szakaszát pedig a Punkva-patakon csónakon kell megtenni.

Őslénytani leletek

A terület őslénytani leletekben is igen gazdag. Az óidei üledékes kőzetben gyakori lelet a trilobita (háromkaréjú ősrák). Ez az ősi, tengeri ízeltlábú az óidő jellegzetes vezérkövülete. Mintegy 230-240 millió éve kihalt. Későbbi korokból a pleisztocén kor (jégkor) érdemel említést, melyből mára már kihalt fajok (gyapjas orrszarvú, mamut, barlangi medve) maradványai a kerültek elő.


Meghúzta itt magát az ősember is. Egykori szerszámainak, tűzhelyének, csontjainak maradványait fedezték fel a kutatók. Az egyik legértékesebb lelet egy Neander-völgyi embernek a felső állcsontja volt.

Információk

A barlangok eltérő időtartammal, de egész évben nyitva tartanak. A belépőjegyek 30-100 cseh koronába kerülnek. A túrák távolsága 1000-1400 méter, időtartamuk kb. 1-1,5 óra.

Linkek

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten