Béklyó nélkül
Abonyi-Tóth Andor
2004/03/31 11:22
2678 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Él-e még kis hazánkban olyan ember, aki nem tépte ki a füléből a fülhallgatóját amiatt, mert belegabalyodott annak vezetékébe? Nos, aki már ezen is átesett, az tudja és átérzi, hogy milyen fontos is lehet megszabadulni a kábelektől.

A számítógép-perifériák csatlakoztatására számtalan megoldás született. A jelenleg legelterjedtebb vezetékes kapcsolat az USB, és terjedőben van a FireWire. A vezeték nélküli megoldások közül az infravörös (IrDA) és a rádiófrekvenciás kékfog (bluetooth) van terjedőben. Mindkettő lehetővé teszi, hogy ne a Laokoón-csoportot megszégyenítő kábelkötegbe csavarodva használjuk a ma már mindennapossá vált eszközeinket.

A láthatatlan vörös

Ha az eszközök között nincs fizikai akadály, azaz látják egymást, akkor megoldás lehet az infravörös kapcsolat. Ez leginkább a 800 és 900 nanométer hullámhosszú, emberi szemmel már nem látható tartományban oldja meg a jelek átvitelét. A szem nagyjából 380 és 760 nm közötti tartományban érzékeli a fényhullámokat, ezt nevezzük látható fénynek a teljes elektromágneses hullámtartományból.

Az IrDA (Infrared Data Association) szabványt a kaliforniai Walnut Creekben fejlesztették ki 1993-ban. Az idők folyamán három változata született meg.

  • IrDA 1.0 vagy SIR (Serial vagy Standad Infrared, azaz soros vagy szabványos) maximálisan 115,2 kbps
  • IrDA 1.1 FIR (Fast, azaz gyors) maximum 4 Mbps
  • IrDA 1.3 VFIR ( Very Fast, azaz nagyon gyors) maximálisan 16 Mbps  nagyságú vezeték nélküli adatátvitelt tesz lehetővé. Utóbbi sajnos csak egy méteren belül valósul meg, négy méternél már csak a negyedére képes, de az is vetekszik az USB sebességével.
Az eszközök pár méter távolságig 30 fokos szögben látják egymást.

Az infravörös kapcsolaton alapuló adatátvitel nem újdonság: az első tévétávszabályzók is már ezt a módszert alkalmazták. A kapcsolat kialakításának feltétele, hogy a két eszköz "lássa" egymást, azaz ne legyen köztük semmilyen akadály. A portok kb. 30 fokos szögben sugároznak, így célszerű egymással szembefordítani az eszközöket. A két eszköz közötti távolságra is érdemes figyelni: ez ne legyen kevesebb 10 cm-nél és több pár méternél.

A technológiát számos eszköz alkalmazza már. Az infraportos egér és billentyűzet alig drágább a vezetékesnél. Persze mindkettő esetében gondoskodni kell az áramellátásról, amit általában ceruzaelemekkel vagy akkumulátorokkal oldanak meg. A mobileszközökhöz, mobiltelefonhoz, noteszgéphez, tenyérgéphez csatlakozó nyomtatók, tollszkennerek is - kis mennyiségű adat esetén - hatékonyan alkalmazhatják a módszert.

Őfelsége, a dánok királya

Hosszas keresés után találtam rá egy Kékfogú Harald király korabeli kőbe vésett ábrázolásra, amely láthatóan indokolja a technológia róla történő elnevezését: laptopot és mobilt tart a kezében. (Forrás: április elseje!)

Az Ericsson cég 1998-ban fejlesztette ki a Kékfogú Harald (kb. 910 - kb. 985) dán királyról elnevezett technológiát. A cél mobil eszközök összekapcsolása volt kb. 10 méter távolságon belül úgy, hogy az eszközök szabadon legyenek elhelyezhetőek. A megoldást a szabadon felhasználható 2,4 GHz-es ultrarövid rádióhullámú tartományban dolgozták ki, ami egyben a rendszer hibája is lett, mivel ez a frekvenciatartomány már igencsak túlzsúfolt, a vezeték nélküli csengőtől kezdve a garázsnyitóig mind ezt használják. Az elérhető maximális adatátviteli sebesség 1 Mbps körüli lenne, ami egy nagyságrenddel jobb, mint az IrDA SIR, és már nem igényel közvetlen rálátást. Ez utóbbi valóban teljesül is: például zsebben is lehetnek a kommunikáló eszközök.

A magyarul kékfognak is nevezett Bluetooth valójában ennél kicsit kisebb sebességet kínál biztosan. A B osztályos változat 10 méterig 723 kbps-os adatátviteli sebességet tud garantálni, ami a legtöbb kiegészítő eszköz, például a mobiltelefon és a vezeték nélküli fülhallgató, illetve a GPS és a tenyérgép között messze elegendő.

Az asztali számítógép is kiegészíthető bluetooth adapterrel
az USB porton keresztül.

A kötni tudók kis tartót is készíthetnek a Sulinet Expressz keretében is kapható eszköznek. Középvastag fonalból 3-as tűvel, 24 szemmel kezdve egy sor sima, egy sor fordított, az adapter hossza után még hat sort kötve.

A technológia a vártnál lassabban terjedt el. Ennek egyik oka talán az, hogy a különböző gyártók nem tudták garantálni a termékeik közötti biztos kommunikációt. A vezeték nélküli hálózatok kialakításában pedig valószínűleg amiatt nem terjedt el, mert ugyan a sebessége jóval nagyobb mint az ADSL-é, de jóval kisebb, mint a vezetékes kapcsolaté, és egy nagyságrenddel lassúbb, mint az ugyancsak ekkortájt megjelenő 802.11-es jelzetű szabványé, amit Wi-Fi néven is szokás emlegetni.

Erről a szabványgyűjteményről a következő cikkünkben szólunk.

Rozgonyi-Borus Ferenc

Forrás:

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten