Bemutatkozik a Genom 2
2012/11/26 08:00
3021 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Genom 2 az Educatio Digitális Eszköztárból ingyenesen kölcsönözhető, biológia órákhoz használható háromdimenziós megjelenítésű szoftver. Az emberi test, állatok, növények és gombák felépítésének szemléletes tanulmányozásához ajánljuk.

genom2

A szoftver több mint száz modellt tartalmaz, amelyeket kicsinyíteni és nagyítani, valamint mozgatni és forgatni lehet, ezenfelül pedig különböző rétegeiket eltávolítva láthatóvá válnak az állatok izomzata, belső szervei, csontozata. A Genom 2 organikus menüszerkezetének köszönhetően kiválóan alkalmas interaktív táblai használatra, de asztali vagy hordozható számítógépen, egér segítségével is lehet benne navigálni, így nem csak a tanórán alkalmazható, hanem az otthoni tanulást is támogathatja.

A szoftverben a nyelvi beállítások alatt látható, hogy a magyaron kívül angol és spanyol nyelvet is lehet választani, így két tanítási nyelű iskolák is hasznát láthatják, hiszen a modellek feliratai - például az emberi testrészek esetén - hozzájárulnak a szakszókincs bővítéséhez. A Genom 2 nem csak egy korosztálynak szól. A főmenüben beállítható, hogy az 1-4., az 5-8. vagy a 9-12. évfolyammal dolgozunk-e, ennek megfelelően különböző összetettségű és részletességű modelleket illetve feliratokat választhatunk.

A modellek között egy hierarchikus besorolási rendszeren belül lehet tallózni, az előre mentett nézetek pedig gördülékenyebbé teszik a bemutatni kívánt modellek előhívását. A modellek egyes részei kitakarhatók, illetve rajzzal, kiemelésekkel, jegyzetekkel kiegészíthetők, amelyek külön rétegként elmenthetők, és később betölthetők. Organikus menüszerkezete ikonok segítségével segít a navigációban, menüválasztás után a többi lehetőség eltűnik, és csak a választott menü almenüi lesznek láthatóak a továbbiakban.
A szoftverhez felhasználói és tanári kézikönyv is tartozik, amelyek technikai és módszertani segédletként támogatják a Genom 2 oktatási felhasználását.

A Genom 2 az alábbi témakörökben tartalmaz modelleket:

Emberi testÁllatokNövények és gombák
TestEgysejtű eukariótákZuzmók és mohák
Csontok és izmokÍzeltlábúakHarasztok
SzervekSzivacsokGombák
CsalánozókNyitvatermők
PuhatestűekZárvatermők
Gyűrűsférgek
Tüskésbőrűek
Gerincesek

Várjuk azon pedagógusok jelentkezését, akik a szoftverrel kapcsolatos jó gyakorlatok bemutatására vállalkoznának!

email: elearning@educatio.hu

Kapcsolódó írások:

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten